FEIDE

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Feide (Felles Elektronisk IDEntitet) er tjeneste for enhetlig identitetsforvaltning i norsk utdanningssektor. Sikker identifisering av elever og lærere er nødvendig for å gi riktig tilgang til digitale ressurser og tjenester. Feide lar personer tilknyttet norske utdanningsinstitusjoner identifisere seg via en felles innloggingstjeneste som begrenser flyten av personopplysninger til det som er nødvendig for å oppnå den ønskede tilgangen.

Feide lar personer som har tilknytning til norske utdanningsinstitusjoner, identifisere seg via en felles innloggingstjeneste. Feide ble startet i 2000 og var opprinnelig ment å være ferdig utbygd i 2010. Utbyggingen for videregående og høyere utdanning er i grove trekk i mål. Våren 2018 hadde 98% av elevene i norsk grunnopplæring Feide-brukerkonto.[1]

Feide er Kunnskapsdepartementets valgte løsning for sikker identifisering i utdanningssektoren. Utdanningsdirektoratet har ansvaret for innføringen i grunnopplæringen[2], mens Sikt har ansvaret for innføringen i høyere utdanning og drift og forvaltning av den tekniske løsningen.

Feide er bygget opp etter en felles nordisk standard som både Sverige og Danmark bruker. I Sverige er Skolfederation tilsvarende Feide . I Danmark er Uni-login[3] tilsvarende Feide.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Feide-status | Feide i skolen». feide.iktsenteret.no. Arkivert fra originalen 9. februar 2018. Besøkt 9. februar 2018. 
  2. ^ «Om Feide | Feide i skolen». feide.iktsenteret.no. Arkivert fra originalen 9. februar 2018. Besøkt 9. februar 2018. 
  3. ^ «Log på med UNI•Login». login.emu.dk. Arkivert fra originalen 20. september 2016. Besøkt 29. september 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]