FCR 2001 Duisburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
FCR 2001 Duisburg
Fußballclub Rumeln 2001 Duisburg
Stiftet8. juni 2001
Nettsidehttp://www.fcr-01.de
Oppløst2013
Idrettsgren(er)Fotball
KallenavnLöwinnen (Løvinnene)
HjemmebanePCC-Stadion
(3000)
LigaBundesliga
Seriemester1999-2000
LandTyskland
StedDuisburg
AnnetUEFA Women's Cup-vinnere 2008/09
Administrasjon
HovedtrenerMartina Voss
Hjemmedrakt
Bortedrakt

FCR 2001 Duisburg var en tysk kvinnelig fotballklubb fra Duisburg. Førstelaget spilte i Bundesliga, og har vunnet serien en gang og har fem andreplasser. Duisburg vant også den siste UEFA Women's Cup før turneringen skiftet navn til Champions League. Klubben hadde omtrent 400 medlemmer. Laget spilte i Bundesliga siden 1993, og ligger på andreplass på den tyske maratontabellen.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

FC Rumeln-Kaldenhausen[rediger | rediger kilde]

Som flere andre tyske kvinnelige Bundesliga-lag, begynte Duisburg i en annen klubb. I 1955 ble klubben FC Rumeln-Kaldenhausen stiftet som et herrefotballag. Samme år forbød det tyske fotballforbundet kvinnefotball.[2] Først i 1977 fikk klubben et kvinnelag. De var imidlertid ikke det første kvinnelaget fra Duisburg, KBC Duisburg dominerte regionalt, og var aktiv i det tyske mesterskapet både før og i begynnelsen av den nasjonale Bundesliga. KBC Duisburg vant den tyske serien og den tyske cupen en gang hver på 80-tallet, og var tapende finalist tre ganger.

FC Rumeln-Kaldenhausen brukte lang tid i skyggen av KBC Duisburg, og laget markerte seg ikke stort i begynnelsen. Det var først i 1990 at Rumeln-Kaldenhausen kom seg til den nest øverste divisjonen, Regionalliga West (fra og med 2004 er det den tredje øverste divisjonen i og med at 2. Bundesliga ble dannet). I sin første sesong kom de på sjetteplass, i sin andre på andreplass, men gikk ut i kvalifiseringsrunden, og i sin tredje sesong vant FC Rumeln-Kaldenhausen divisjonen og også kvalifiseringen, og rykket opp til Bundesliga.

Første sesong ble en kamp om å overleve, noe de greide på bekostning av de gamle heltene KBC Duisburg. Da KBC rykket ned, kom de beste spillerne derfra til Rumeln-Kaldenhausen, inkludert stjernen Martina Voss fra TSV Siegen. Med de nye spillerne ble Rumeln-Kaldenhausen et av de beste fotballegene i Tyskland, og de kom allerede sesongen etter på andreplass i gruppe Nord, og kom til semifinalen, der de tapte for FSV Frankfurt. Sesongen etter fikk de Inka Grings fra Garather SV, og hun ble en målmaskin for laget. I sesongen ble det en imidlertid tredjeplass og ingen semifinale, men de kom til semifinalen i DBF-cupen. I siste todelte sesong kom FC Rumeln-Kaldenhausen til landsfinalen i serien, der de tapte på straffespark mot Grün-Weiß Brauweiler, laget som slo dem i nord-ligaen.

FCR Duisburg 55[rediger | rediger kilde]

FC Rumeln-Kaldenhausens skiftet navn til FCR Duisburg 1955 (etter dannelsesåret). FCR Duisburg (55 ble stort sett droppet) ble en stor suksess på kvinnesiden (herrelaget spilte – og spiller – stort sett i Kreisliga, en av de laveste divisjonene i tysk fotballsystem). I den første rene Bundesliga endte laget på tredjeplass, bak vinner FSV Frankfurt og andreplass, SG Praunheim, som sesongen etter skiftet navn til 1. FFC Frankfurt. Duisburgs mest imponernde innsats var likevel at de vant DFB-cupen for første gang det året, mye takket være en scoringsglad Grings. Motstander var igjen FSV Frankfurt med Birgit Prinz. I sesongen etter ble Frankfurt nok en gang Duisburgs nemesis. I siste serieomgang ble kampen mot 1. FFC Frankfurt avgjort ved at Duisburg spilte mot FSV Frankfurt og bare greide uavgjort, mens FFC Frankfurt vant komfortabelt mot Brauweiler, laget som pleide å ligge et hestehode foran Duisburg i nord-ligaen. Dermed endte Duisburg på andreplass.

I neste sesong lyktes det endelig for Duisburg. Med 20 seire og bare to tap, vant de overlegent. Inka Grings ble ikke bare toppscorer, men hun scoret 38 ganger, fortsatt (per februar 2010) gjeldende rekord.

FCR 2001 Duisburg[rediger | rediger kilde]

Etter at deres direktør og hovedsponsor Jochen Zufall døde rett etter seieren, og med en påfølgende krangel med byrådet i Duisburg, meldte kvinnelaget seg ut av FCR Duisburg 1955 og dannet FCR 2001 Duisburg. Tapet av hovedsponsor betydde at laget måtte tenke annerledes, med flere småsponsorer. Det betydde også at flere stjernespillere forlot klubben,

Duisburg greide i lang tid ikke å hente seg igjen etter forandringene, og deres midlertidige nedgang, det vil si tredje- og fjerdeplasser, inviterte 1. FFC Turbine Potsdam inn som FFC Frankfurts hovedmotstander i kampen om gullet. Imidlertid kom flere gode spillere, som keeper Silke Rottenberg, Linda Bresonik, Fatmire Bajramaj, Annike Krahn og Simone Laudehr til laget. Med disse på kaget kom Duisburg tilbake, og i 2004/05-sesongen var Duisburg tilbake på andreplass. Det kunne se ut som om Duisburg samlet på andreplasser, for de påfølgende tre sesongene endte Duisburg på andreplass. Det siste var en snuoperasjon, etter at den nå gamle stjernen Martina Voss måtte ta over trenerjobben etter at den siste i en lang rekke med managere hadde mistet jobben. Med Voss ble en viss grad av stabilitet innført.

I 2008-09-sesongen var det spenning til slutten, men på tross av at Duisburg endte ett poeng bak vinneren, ble det en tredjeplass. Til gjengjeld vant laget den tyske cupen. Duisburg ødela Turbine Potsdam i finalen ved å vinne 7-0. Minst like imponerende var innsatsen i UEFA Women's Cup. Duisburg vant gjennom å slå Zvezda 2005 Perm i finalen. Mye av jobben var gjort på bortebane, med 6-0-seier, men hjemme, for anledningen på MSV-Arena, hemmebanen til MSV Duisburg. Duisburg spilte 1-1 foran 28,112 tilskuere, som er klubbrekord i nyere tid for kvinnefotball.

Klubben ble slått konkurs i 2014, og de fleste spillerne gikk over til MSV Duisburg.[3]

Meritter[rediger | rediger kilde]

  • Bundesliga:
    • Serievinner: 2000
    • Andreplass: 1997, 1999, 2005, 2006, 2007
  • Cup:
    • Vinner: 1998, 2009
    • Finalist: 1999, 2003, 2007

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]