Fælles Kurs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fælles Kurs
LandDanmark
Grunnlagt19. april 1986[1]
Nedlagtnovember 2001[1]
IdeologiKommunisme

Fælles Kurs var et dansk politisk parti som eksisterte mellom 1986 og 2001, og som var representert i Folketinget mellom 1987 og 1988.

Partiet sine røtter går tilbake til 1960 da bladet Fælles Kurs ble opprettet som fraksjonsblad for kommunistene i sjømennenes fagforening. Det ble etter hvert en gruppe som også ble utvidet til også å omfatte medlemmer av Socialistisk Folkeparti og partiløse. Mot slutten av 1970-tallet ble motsetningene mellom Fælles Kurs og ledelsen i Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) kraftigere, og i 1979 ble Preben Møller Hansen ekskludert fra partiet. Den viktigste uenigheten gikk på spørsmålet om forholdet til sosialdemokratiet, der Møller Hansen og kretsen rundt Fælles Kurs mente at de var representanter for borgerskapet og dermed måtte bekjempes på linje med andre borgerlige partier. Møller Hansen fikk med seg en rekke medlemmer ut av DKP for å stifte Fælles Kurs Klubberne, som på mange måter begynte det arbeidet som ble fullført at Enhedslisten i forhold til å samle den danske venstrefløyen.

I 1986 vedtok Fælles Kurs Klubberne å stifte partiet Fælles Kurs. Ved siden av tradisjonelle venstresynspunkter programfestet også partiet saker som ofte regnes å være høyrepopulistenes område, som kraftig satsing på eldreomsorg og en restriktiv innvandringspolitikk. Dette programmet ga partiet fire mandater ved valget i 1987, men ved valget i 1988 manglet partiet 0,1% på å nå sperregrensen. Ved valget i 1990 gikk partiet i samarbeid med Mogens Glistrup og hans høyreparti Trivselspartiet, et samarbeid som, på tross av Fælles Kurs' noe ulike politiske orientering sammenlignet med andre venstrefløypartier, kom som en stor overraskelse på mange. Samarbeidet bar imidlertid ikke frukter, og ble raskt oppgitt.

Fælles Kurs var ikke med i prosessen frem mot dannelsen av Enhedslisten, og prioriterte å vinkle enhetsbestrebelsene sine på 1990-tallet mot Kommunistisk Parti i Danmark og Danmarks Kommunistiske Parti/Marxister-Leninister i tillegg til DKP. Disse forsøkene strandet imidlertid. I 1999 ble Gitte Thomsen valgt til partileder etter Møller Hansen. To år etter valgte partiet å oppløse seg selv og gå inn i DKP og Enhedslisten. På dette tidspunktet var partiet kun representert i bystyret i København.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b (på da) Den Store Danske Encyklopædi, 1994, OL23721854W, Den Store Danske-ID Fælles_Kurs, Wikidata Q1186818, https://denstoredanske.lex.dk/