Fåvang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Fåvang
Fåvang
Fåvang sentrum under flommen i juni 2011
Land Norge Norge
Fylke Oppland
Kommune Ringebu
Areal 0.92 km²
Befolkning 642[a] (2013)
Bef.tetthet 697,8 innb./km²
Postnummer 2634 Fåvang

Fåvang er et tettsted i Ringebu kommune i Oppland. Tettstedet har 642 innbyggere per 1. januar 2013, og ligger sør i Gudbrandsdalen, 51 kilometer nord for Lillehammer. Tettstedets sentrum (Tromsnes) med butikker, sagbruk etc. ligger på østsiden av Lågen, ca. tre kilometer nord for Fåvang kirke. Kirken ble bygget ca. 1630, med materialer fra en eldre kirke, sannsynligvis fra 1300-tallet. Kirken ble fullstendig restaurert i 1951.

På vestsiden av Lågen, ca. 3 kilometer fra Fåvang sentrum, ligger Kvitfjell alpinanlegg. Kvitfjell var arena under Lillehammer-OL i 1994. I Kvitfjell arrangeres det verdenscup i super-G og utfor hvert år.

Lågen (Gudbrandsdalslågen) byr på et rikt fiske.

Det gamle navnet på Fåvang er Fodevang.

Ca. 10 kilometer lengre sør ligger Søre Fåvang, med de kjente Krekkebakkene, hvor det har vært mange fine og lange skihopp opp gjennom tidene. Der lå også Bjørgevolden Landhandleri i mange år. På vestsiden av LosnavannetLosna stasjon, nedlagt for lenge siden. Den gang var det en «sundmann» der som rodde passasjerer til og fra toget, over til østsiden av Losnavannet.

Filmen Jonny Vang utspiller seg hovedsakelig på Fåvang.

Kjente folk fra Fåvang[rediger | rediger kilde]

OpplandstubbDenne Opplandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.