Fånefjell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fånefjell halvtunnel fra 1923.

Fånefjell er 745 m høyt fjell i Bygland kommune i Aust-Agder. Det går ut som et nes i innsjøen Byglandsfjorden som ligger 202 moh, med en stupbratt fjellside på sørsiden. Veien forbi Fånefjell ble regnet som et av de to vanskeligste partiene på landeveien gjennom Setesdal. Byklestigen var den vanskeligste, deretter kom Fånekleivene.

Ved Fånefjell er det fire generasjoner vei, langs fire helt ulike traseer. De eldste veiene forbi Fånefjell er rideveier og ble kalt Fånekleivene. Den eldste rideveien går rundt fjellet på østsiden og dateres til 1500-tallet.[1] Den første kjøreveien kom i 1842, også den har trasé over fjellet.[2] Den tredje veien er et spesielt interessant veihistorisk kulturminne fra 1923. Denne veitraseen går rundt fjellet på yttersiden mot fjorden, og på et spektakulært parti der fjellet går stupbratt i fjorden er veien sprengt inn i den loddrette fjellsida som en såkalt halvtunnel. Denne halvtunnelen er ofte avbildet. Den fjerde og nyeste traseen går gjennom fjellet: Fånefjelltunnelen.

Halvtunnelen på yttersiden av Fånefjell gjorde det mulig å kjøre buss langs Byglandsfjorden. Setesdal Bilruter startet bussrute fra Ose til Bykle i 1920, og noen år seinere ble ruta forlenget ned til Byglandsfjord. Halvtunnelen er nå stengt for all ferdsel pga. rasfare.

I Nasjonal verneplan for veger, bruer og vegrelaterte kulturminner omtales kulturminnene ved Fånefjell som Fånefjell vegmiljø. I 2009 ble vegmiljøet ved Fånefjell fredet etter lov om kulturminner.[3].

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Vegen og vi. 2005:14.
  • Setesdal Bilruters hjemmeside om selskapets historie.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]