Ezzel Dine Zulficar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ezzel Dine Zulficar
عزالدين ذو الفقار
Født Ezzel Dine Zulficar
28. oktober 1919
Kairo, Egypt
Død 1. juli 1963 (43 år)
Kairo, Egypt
Ektefelle Faten Hamama (1947 – 1954)

Ezzel Dine Zulficar (født 1919 i Kairo, død 1963 i Kairo) var en egyptisk filmregissør, manusforfatter, skuespiller og produsent.

Zulficar ble tildelt et stipend og studerte astronomi før han ble uteksaminert fra det egyptiske militære fakultet og senere ble han utnevnt til løytnant i det egyptiske militæret. Selv om Zulficar gjorde det bra i løpet av hans militære karriere, bestemte Zulficar seg for å droppe militæret og istedet begynne som skuespiller og regissør. Denne avgjørelsen var kraftig påvirket av hans bror, som allerede var en manusforfatter. I 1947, grunnla Zulficar et produksjonsselskap sammen med den legendariske egyptiske skuespillerinnen Faten Hamama, som var hans kone på dette tidspunktet. Ekteparet spilte sammen i enkelte filmer. Som forfatter var Zulficar ganske vellykket. Han skrev manus og historier for mellom 20 og 30 filmer.

Zulficars siste arbeider var et manus for filmen Maw'ed Fi al-Borj (1963). Zulficar døde i juli samme år, da han var 44 år gammel. Zulficar møtte sin fremtidige Faten Hamama under innspillingen av filmen Abu Zayd al-Hilali i 1947, som han regisserte. De to ble forelsket og giftet seg med hverandre. Paret fikk en datter, Nadia Zulficar, sammen. Deres ekteskap varte bare i syv år, og de ble skilt i 1954. Zulficar og Hamama forble nære venner selv etter skilsmissen, og Hamama var med i enkelte av hans filmer etter skilsmissen var i orden.