Ezekiel Alebua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ezekiel Alebua
Født1947Rediger på Wikidata
Salomonøyene
Død7. aug. 2022[1]Rediger på Wikidata
Salomonøyene
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Member of the National Parliament of the Solomon Islands Rediger på Wikidata
PartiSolomon Islands United Party
NasjonalitetSalomonøyene

Ezekiel Alebua (1947–2022) var statsministerSalomonøyene[2].

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Alebua var utdannet ved University of the South Pacific. Han gikk inn i politikken i 1981 da han stilte som kandidat i parlamentsvalget[2]. Alebua ble innvalgt og etter valget utnevnt til utenriksminister, en stilling han hadde til 1984[2]. Da ble statsminster Mamaloni erstattet av Peter Kenilorea. Den nye statsministeren utnevnte ham til visestatsminister[2]. I 1986 måtte Kenilorea trekke seg etter anklager om korrupsjon og Alebua ble forfremmet fra visestatminister til statsminister[2].

I løpet av sin periode som statsminister møtte Alebua de første voldshandlingene på øya Guadalcanal, mellom urfolkssamfunn og migranter fra øya Malaita. Førstnevnte anklagde sistnevnte for å ha tatt land og arbeidsplasser. En begjæring fra innfødte innbyggere oppfordret regjeringen til å deportere arbeidsledige migranter fra Guadalcanal til Malaita; Alebua fulgte det ikke opp[3]. Han tapte parlamentsvalget i 1989, og forlot makten[2].

I 1998 ble han leder for regjeringen i provinsen Guadalcanal. Det var i løpet av hans periode at systematisk vold brøt ut mellom etniske militser. Militsen Isatabu Freedom Movement bestod av urfolk fra Guadalcanal og Malaita Eagle Force bestod av folk fra det malaitaiske samfunnet på øya[3]. Alebua foreslo at å eie eiendom på Guadalcanal blir forbudt for ikke-urfolk. Forslaget var ønsket av urfolk, og tilsvarende lite ønsket av immigrantene. Forslaget førte til en oppadgående spiral av voldshendelser og minst 25.000 mennesker blir tvunget til å forlate hjemmene eller til og med å forlate øya. Minst seks mennesker blir drept. En unntakstilstand ble erklært, men politiet og den nasjonale regjeringen var overveldet av hendelsene og fikk ikke kontroll. Solomons statsminister Bartholomew Ulufa'alu appellerete til FN som sendte den tidligere fijianske statsministeren Sitiveni Rabuka som mekler. En fredsavtale ble undertegnet mellom de forskjellige fraksjonene 28. juni 1999, og økonomisk kompensasjon ble gitt til ofrene, men Alebua ble snart beskyldt for å ha tilegnet seg en stor del av denne kompensasjonen for egen fortjeneste[3]. Etterhvert gjenopptas volden. 1. januar 2001 overlever Alebua et attentat fra Isatabu Freedom Movement. Minst 6 menn åpnet ild mot ham mens han var i bilen og traff ham i ansiktet, brystet og armen[2][3]. Han forlot makten i Guadalcanal i 2003 da Regional Assistance Mission til Salomonøyene, ledet av Australia og New Zealand intervenerte for å gjenopprette fred og orden[3].

I juli 2007 ble Alebua dømt til tre og et halvt års fengsel for å ha underslått offentlige midler. Han blir funnet skyldig i å ha underslått mer enn SI $ 194.000 (tilsvarende 200.000 kroner) i 2000, da han var statsminister i Guadalcanal[4].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.solomontimes.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d e f g «Alebua, Ezekiel». Solomon Islands Historical Encyclopaedia. 
  3. ^ a b c d e Braithwaite, John (2010). Pillars and Shadows: Statebuilding as peacebuilding in Solomon Islands. Australian National University Press. ISBN 9781921666780. 
  4. ^ «42 Months Jail Sentence for a Former PM». solomon times. 5. juli 2007.