Stiftelsen Dam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «ExtraStiftelsen»)
Stiftelsen Dam
Org.formStiftelse
Org.nummer977468299
Stiftet23. august 1994[1]
LandNorge
HovedkontorOslo
Adm.dir.Hans Christian Lillehagen
Nettsteddam.no (no)

Stiftelsen Dam, tidligere ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering,[2] er en norsk stiftelse som forvalter 6,4 prosent av overskuddet til Norsk Tipping. Stiftelsen gir penger til helse- og forskningsprosjekter som skal gi bedre helse gjennom deltakelse, aktivitet og mestring for folk i Norge.

Tidligere eide stiftelsen Extra-spillet, som ble driftet og markedsført av Norsk Tipping, gjennom en avtale siden mars 1996.[3] Fra 1. januar 2016 ble Extra-spillet overdratt til Norsk Tipping, gjennom en lovendring i pengespilloven. Stiftelsen ble gjennom lovendringen sikret en fast prosentandel av overskuddet til Norsk Tipping, som skal gå til helseprosjekter og -forskning gjennom de frivillige helseorganisasjonene.

Stiftelsen Dam har 38 medlemsorganisasjoner.[4] Den ble stiftet 9. mars 1993 under navnet Helse og Rehabilitering. Stiftelsen ble opprettet av Den Norske Kreftforening, Nasjonalforeningen for folkehelsen og Norges Blindeforbund.

Siden 2012 har Hans Christian Lillehagen vært generalsekretær i ExtraStiftelsen. Det er 12 ansatte i sekretariatet.

Tildelinger[rediger | rediger kilde]

Stiftelsen Dam er blant Norges største pengeutdelende stiftelser. Alle godkjente organisasjoner kan søke om midler. Tildeling av midler fra overskuddet finner sted seks ganger i året: 15. mai og 15. november for Ekspress-midler, 15. juni og 15. desember for Helse-prosjekter, 15. oktober for forskningsmidler og 15. februar for utviklingsprosjekter. Det er tre ulike søknadsfrister hvert år: 15. mars og 15. september for Helse og Ekspress (15. september for skissesøknader til pilotordningen Utvikling), og 1. juni for Forskning.

Siden oppstart har over 9.000 prosjekter fått støtte med over 4 milliarder kroner.

I 2018 delte stiftelsen ut 300 millioner kroner til over tusen prosjekter.

AllTrials Norway[rediger | rediger kilde]

På forskningsseminaret Få forskningen fram, 18. oktober 2016, tok Stiftelsen Dam initiativ til et opprop for at all klinisk helseforskning må registreres og publiseres, slik at resultatene gjøres tilgjengelig for både allmennheten og helsepersonell. Oppropet, kalt AllTrials, ble signert av totalt 31 organisasjoner og institusjoner. De signerte brevene ble overlevert til leder av kirke-, utdannings- og forskningskomitéen på Stortinget, Trond Giske i et møte 4. november 2016.

Stiftelsen Dams styre har i etterkant av dette møtet vedtatt at Stiftelsen Dam skal ta ansvar for den norske fraksjonen av AllTrials-kampanjen, kalt AllTrials Norway. Stiftelsen jobber for at all forskning skal registreres og publiseres, fortrinnsvis i Open Access-tidsskrift. Dette er lagt inn som et krav i stiftelsens forskningssøknader, og stiftelsen gir også støtte til å publisere i Open Access-tidsskrifter.

Helseprisen[rediger | rediger kilde]

I desember 2016 delte Stiftelsen Dam ut Helseprisen for første gang. Helseprisen er Stiftelsen Dams utmerkelse som årlig skal deles ut til et helseprosjekt i regi av en frivillig helseorganisasjon. Den første Helseprisen ble tildelt prosjektet «Mindre tankevirus, mer hverdagsglede» i regi av Rådet for psykisk helse.

Medlemsorganisasjoner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ w2.brreg.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Nøkkelopplysninger fra Enhetsregisteret
  3. ^ «Om stiftelsen». Arkivert fra originalen 3. juni 2016. Besøkt 5. mai 2016. 
  4. ^ Extrastiftelsen om organisasjonene

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]