Exocentrus lusitanus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Exocentrus lusitanus
Nomenklatur
Exocentrus lustitanus
Linnaeus, 1767
Populærnavn
liten lindebukk
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektExocentrus
Økologi
Habitat: løvskog med lind
Utbredelse: Europa
i Sørøst-Norge.

Liten lindebukk (Exocentrus lusitanus) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den er funnet langs kysten av Østlandet og Sørlandet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (3–6 mm), brun trebukk med lange antenner. Den kan kjennes på at dekkvingene har jevnt spredte, lange, oppstående børster innimellom de korte, nedliggende hårene. Antennene er noe lengre enn kroppen og gulbrune, med ganske lange, utstående hår. Hodet er kort og bredt. Pronotum er litt bredere enn langt, i midten av hver sidekant med en spiss, bakoverrettet pigg. Det er kledt med lyse hår som er innover- og bakoverrettede. Dekkvingene er noe bredere enn pronotum, med markerte skuldre og et tverrbånd av lyse hår litt bak midten. Beina er brune og forholdsvis korte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i innerbarken (basten) på nylig døde greiner av lind. Larven lever av innerbarken, men gnager seg inn i veden for å forpuppe seg. Utviklingen tar to år. De voksne billene kan finnes på lindetrær i juni-juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Mellom-Europa, mot nord til det sørlige Skandinavia, mot øst til Kaukasus. I Sør-Europa er den sjelden. I Norge forekommer den på Østlandet og Sørlandet.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]