Ewa Roos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ewa Roos
Født12. juni 1949Rediger på Wikidata (74 år)
Borås Caroli församling
BeskjeftigelseSkuespiller, sanger Rediger på Wikidata
NasjonalitetSverige

Ewa Maria Roos Sevenheim (døpt Roos, født 12. juni 1949 i Borås) er en svensk sanger og skuespiller.

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Ewa Roos var bare 13 år da hun vant en talentjakt som inngikk i Landet runt og ble oppdaget av kapellmesteren Bosse Lidén. Hun fikk jobb som vokalist i Bosse Lidéns orkester, men var så ung at hun måtte ha tillatelse fra barnevernsnemnda for å få synge på kveldene.

Som 13-åring spilte hun inn sin første plate, en EP med bl.a. Polly. I 1963 vant hun en stor talentjakt i Bildjournalen og fikk representere Sverige i en eurovisjonsslagerfestival for barn i Riccione i Italia. Ewa sang «I valet och kvalet» som Owe Thörnqvist hadde skrevet til henne.

Slagersanger[rediger | rediger kilde]

Roos hadde spilt inn flere grammofonplater da hun i 1968 gikk rett inn på en fjerdeplass på Svensktoppen med «Tre små ord och jag förlåter». Samme år kom hennes definitive gjennombrudd med den glade slageren «Vilken härlig dag», som lå på Svensktoppen i 13 uker, hvorav tre uker på førsteplass. Siden fulgte hits som bl.a. «Amors pilar», «Ole Okay», «Ding dång jag hör bröllopsklockor» og «Sjung bort bekymren».

I slutten av 1960-tallet opplevde Ewa Roos en hektisk periode med lange folkparksturnéer, kroshow, plateinnspillinger samt opptredener i radio og TV. Roos ble også den yngste programlederen noen sinne da hun i 1969 fikk lede det klassiske radioprogrammet Det ska vi fira.

I løpet av 1970-tallet ble hun noe av en kultsanger da hun turnerte med trekkspillkongen Andrew Walter og fiolinisten Eric Öst. Ewa Roos var for øvrig den aller første gjesteartisten i TV-serien Allsång på Skansen, som startet i 1979.

Teater, revy og musikaler[rediger | rediger kilde]

Hun spilte revy med Hagge Geigert på Lisebergsteatern i Gøteborg i 1969 og 1970, hvor hun for første gang møtte Eva Rydberg. I 1978 gjorde hun sin første turné sammen med Rydberg. Deres samarbeid pågår fremdeles og har reusltert i en lang rekke kroshow og folkelystspill, ikke minst på Fredriksdalsteatern i Helsingborg.

Ewa Roos har forlengst forlatt slagerbransjen og har i stedet utviklet seg til en fullbefaren skuespiller og musikalartist. Hun har vært flittig engasjert på Stockholms privatteatre, bl.a. som husholdersken i Mannen från La Mancha i 1985 og som vertshusvertinnen i La Cage Aux Folles i 1987, begge på Oscarsteatern. På Oscars har hun også medvirket i suksesser som Guys and Dolls, Saturday Night Fever, Singin' in the Rain og My fair Lady. Ewa Roos kan kunsten at med små midler gjøre noe morsomt med den aller minste birolle. Det viste hun bl.a. i farsen Lånte fjädrar på friluftsteateret i Kalmar sommeren 2008.

Hun har spilt Dolly Tate i Annie Get Your Gun på Chinateatern og gjorde rollen som den strenge hertuginnen i Lorden från gränden på Intiman. Hou har spilt revy med Carl-Gustaf Lindstedt på Vasan og gjestespilt hos Tjadden Hällström i Norrkøping i bl.a. tittelrollen i musikalen Hello Dolly.

I 1998 var Ewa Roos gjesteartist i Arlövsrevyn. Hon vendte tilbake til sin hjemby Borås passelig til millenniumskiftet 1999-2000 for å medvirke i nyttårsrevyen Va sjûven nu då. I Borås gjorde hun også suksess som vertshusvertinnen Josepha i operetten Vita Hästen og som én av damene i farsen Arsenik och gamla spetsar.

I 1996 var hun tilbake hos Hagge Geigert på Lisebergsteatern i farsen Panik på Operan, som ble etterfulgt av Prazzel året etter. Sommeren 2011 var Roos engasjert på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg i kriminalbuskisen Pang på pensjonatet.

TV[rediger | rediger kilde]

17. august 1968 deltok hun i programmet God morgon - en underhållning i färg från Trädgårdsföreningen. Det var det første direktesendte fargeprogrammet fra Göteborg. SVT prøvefilmet i farger. Roos sang «Vilken härlig dag» live to ganger. Hun mimet til sangen «Följ med mej in i lyckans land» (versjon innspilt for programmet.)

På tv har hun vært programleder for underholdningsprogrammer som Sköna maj (1981) og Sommarkväll i det gröna (1993).

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

To ganger har Ewa Roos blitt belønnet med privatteatrenes egen pris Guldmasken. Første gangen for Bästa kvinnliga huvudroll i Bröderna Östermans huskors, som ble oppført på Folkan i Stockholm 1992. Den andra Guldmasken mottok hun i 2002 for sine biroller i Hon jazzade en sommar på Fredriksdalsteatern og Hur man lyckas i business utan att bli utbränd på Intiman.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]