Dovrejordfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Euxoa adumbrata»)
Dovrejordfly
Nomenklatur
Euxoa adumbrata
Eversmann, 1842
Populærnavn
dovrejordfly[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
SlektEuxoa
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

RE — Regionalt utdødd
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: grasmark
Utbredelse: den palearktiske sone og Nord-Amerika

Dovrejordfly (Euxoa adumbrata) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er bare funnet i den nordlige delen av Gudbrandsdalen i Norge, og den er ikke funnet i Norge siden 1911. Det norske navnet er misvisende, siden arten ser ut til å være utdødd på Dovre men er ganske vanlig enkelte andre steder.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 33 – 41 mm), mørkt brunlig nattfly. Kjønnene er forskjellige på farge, hannens forvinger er rødbrune, hunnens mørkt svartbrune. Nyre- og ringmerkene er gulkantede og tydelige, ellers har den få markerte tegninger. Bakvingen er lyst gråbrun, lysere i midten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Dovrejordflyet lever på grasmark og enger, i Nord-Amerika også på dyrket mark. Larvene lever nede i bakken av røtter, men man vet ikke hvilke planter de foretrekker. Utviklingen tar ett år. De voksne sommerfuglene flyr om natten.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i det nordlige og nordøstlige Europa, det nordlige Asia og Nord-Amerika. Den norske bestanden er etter alt å dømme utdødd, men den finnes fortsatt fåtallig i Sverige. I Nord-Amerika er den vanlig og utbredt fra Alaska gjennom det meste av Canada, mot sør til fjellene i Colorado.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 27. februar 2022. Besøkt 27. februar 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av dovrejordfly Euxoa adumbrata for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 26. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]