Eurymedon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eurymedon
Født5. århundre f.Kr.Rediger på Wikidata
Antikkens Athen
Død413 f.Kr.Rediger på Wikidata
ancient Syracuse
BeskjeftigelseMilitært personell Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetAntikkens Athen

Eurymedon (død 413 f.Kr.) var strategos i Athen under Peloponneskrigen.

Han ble i 428 sendt av athenerne for å avskjære den peloponnesiske flåten som var på vei for å angripe Korkyra. Da han anko, oppdaget han at Nikostratos allerede hadde sikret øya med en liten skvadron fra Nafpaktos på vegne av Athen. Eurymedon tok kommandoen over den samlede styrken. Takket være fraværet til peloponneserne hadde ikke Eurymedon sjanse til å utmerke seg.

Sommeren etter herjet han distriktet Tanagra sammen med de athenske styrkene på land. Han ble sammen med Sofokles, sønn av Sostratides, utnevnt i 425 f.Kr. til ledelsen av en ekspedisjon som skulle til Sicilia. Han stoppet ved Korkyra på veien for å støtte det demokratiske partiet mot de oligarkiske eksilantene. Men Eurymedon gjorde ingen ting for å forhindre massakren på de oligarkiske eksilantene. Etterpå fortsatte Eurymedon til Sicilia.

Umiddelbart etter at han ankom Sicilia, ble en avtale foreslått av den siracusiske generalen Hermokrates som Eurymedon og Sofokles ble overtalt til å gå med på. Men betingelsene i avtalen tilfredsstilte ikke athenerne som mente bestikkelser var grunnen til at den ble inngått. Resultatet var at to av hovedforhandlerne ble sendt i eksil, mens Eurymedon ble dømt til å betale en kraftig bot.

Eurymedon ble i 414 sendt med Demosthenes for å styrke athenerne i beleiringen av Siracusa der han ble beseiret og drept før han nådde land.