Europeisk viftepalme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Europeisk viftepalme
Europeisk viftepalme
Europeisk viftepalme
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chamaerops humilis
L.
Norsk(e) navn: europeisk viftepalme,
middelhavspalme,
dvergpalme
Hører til: chamaerops,
palmer,
enfrøbladede planter
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Sørvest-Europa til nordvest-Afrika
Varieteter:
  • C. humilis var. argentea
  • C. humilis var. humilis

Europeisk viftepalme (Chamaerops humilis), også kalt middelhavspalme, er en busk-lignende palme fra den vestlige delen av Middelhavet, og er den palmen som vokser naturlig lengst nord av samtlige palmer. Det er også den eneste palmen som vokser naturlig på fastlands-Europa.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Palmen har mye til felles med palmene i palmefamilien Trachycarpus fra Asia, men disse har kun en stamme imotsetning til den europeiske viftepalmen som oftest har et busk-lignende utseende med flere stammer. I tillegg har den europeiske viftepalmen skarpe torner på bladstilkene noe Trachycarpus ikke har.

Det er en relativt seintvoksende palme som normalt ikke blir høyere enn 2-5 meter. Palmen tåler tørke svært bra og vokser best i full sol. Den kan plantes ut i delvis skygge men vil da strekke seg og få lengre bladstilker som kan gjøre at palmen er mer utsatt for vær og vind. Kuldeherdigheten kan i noen tilfeller forringes når palmen vokser i for mye skygge.

Palmebladene er vifteformede med en total lengde på 1-1,5 meter. Selve viften er 50-80cm lang.

Den europeiske viftepalmen er en kuldeherdig palme. Etablerte individ kan tåle kortvarige temperaturer ned mot -12 grader celcius; palmen er derfor blitt svært populær på de britiske øyer, men i den senere tid også i de mildeste delene av skandinavia har palmen vist seg levedyktig og blomstret.

C. humilis var. argentea

Varietet[rediger | rediger kilde]

Det finnes offisielt to aksepterte varieteter av den europeiske viftepalmen, samt en kultivar. Disse er:

  • Chamaerops humilis var. argentea (synonym var. cerifera).
  • Chamaerops humilis var. humilis.
  • Chamaerops humilis 'Vulcano'.

Den kanskje mest vanlige varieteten er humilis. Den har grønne blader og kommer fra sørvest-Europa (Portugal, Spania, Frankrike, Italia og Malta). Argentea (også kjent som cerifera) vokser høyt oppe i Atlasfjellene i Marokko i nordvest-Afrika og skiller seg fra humilis med sine flotte grågrønne eller sølvgrå blader.

Kultivaren Vulcano er en mer kompakt og fyldig palme uten torner. Palmebladene varierer mye i farge, men minner mye om fargene til argentea, om ikke fullt så utpreget.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Chamaerops humilis – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Chamaerops humilis – detaljert artsinformasjon