Engdvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Eupithecia satyrata»)
Engdvergmåler
Nomenklatur
Eupithecia satyrata
Hübner, 1813
Populærnavn
engdvergmåler
Hører til
dvergmålere, Larentiinae, egentlige målere,
målere,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Habitat: enger
Utbredelse: den palearktiske sone og Nord-Amerika

Engdvergmåler (Eupithecia satyrata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den finnes over hele Norge og er en av slektens vanligste arter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 17 – 24 mm), slank, lyst gråbrun måler, ganske variabel både i størrelse og farge. Den mangler spesielle ytre kjennetegn. Forvingen er blekbrun til gråbrun, vanligvis med en strekformet, svart flekk i midten, men denne kan mangle. Vingen har mer eller mindre tydelige, lyse tverrstriper og hvite bog svarte flekker langs vingeårene, men virker ensfarget på litt avstand. Bakvingen er samme farge som forvingen. Larven er lang og slank, naken, gulaktig med en rekke av store, purpur-brunlige flekker langs ryggen som er bundet sammen med en smal midtstripe. Den har også purpurfargede tegninger på sidene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes på enger og andre åpne habitater. Larvene lever på blomstene av en rekke ulike planter, mest planter i kurvplantefamilien (Asteraceae), for eksempel ryllik, reinfann og svineblom), men de er også funnet på klokkelyng (Erica tetralix). De voksne målerne flyr om natten hele sommeren, men mest i maijuli, og kommer gjerne til lys. Arten overvintrer som puppe.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer over hele Europa og i Nord-Asia, og også i Nord-Amerika. I Norge er den vanlig over hele landet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]