Trollbærdvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Eupithecia immundata»)
Trollbærdvergmåler
Nomenklatur
Eupithecia immundata
Lienig & Zeller, 1846
Populærnavn
trollbærdvergmåler[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektDvergmålere
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: Europa

Trollbærdvergmåler (Eupithecia immundata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den hører til den artsrike slekten dvergmålere (Eupithecia) og er funnet på Sørlandet og Østlandet i Norge. Den er sjelden.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 17 – 20 mm), slank, grå måler. Som andre dvergmålere (slekten Eupithecia) hviler den med vingene vidt spredte. Den er litt større med litt bredere vinger enn mange lignende arter. Nyklekte individer har en litt gulaktig silkeglans. Vingene er lysgrå uten noen form for markerte tegninger, også uten en mørk flekk i forvingen. Larven er gulhvit.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i fuktige skoger der det vokser trollbær (Actaea spicata). Larvene utvikler seg i bærene og arten er avhengig av at planten utvikler bær hvert år, noe som i Norden bare skjer i relativt varme og frostfrie områder. De voksne målerne flyr om natten (i overskyet vær også om ettermiddagen) i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Norden og i høyereliggende områder av Mellom-Europa, og i Øst-Europa østover til den sørlige delen av Uralfjellene. I Norge er den funnet ved Oslofjorden og på Sørlandet. Den er listet som Nær truet (NT) på Norsk rødliste for arter fra 2006. Arten trues av avvirkning av skogene der den holder til, fordi trollbær ved uthogging av skogen blir mer utsatt for frost og dermed ikke klarer å sette bær hvert år ([1][død lenke]).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 3. mars 2022. Besøkt 3. mars 2022. 
  2. ^ Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av trollbærdvergmåler Eupithecia immundata som NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]