Stor kongledvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Eupithecia abietaria»)
Stor kongledvergmåler
Nomenklatur
Eupithecia abietaria
Goeze, 1781
Populærnavn
stor kongledvergmåler
Hører til
dvergmålere, Larentiinae, egentlige målere,
målere,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Habitat: barskog
Utbredelse: den palearktiske sone

Stor kongledvergmåler (Eupithecia abietaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den hører til den artsrike slekten dvergmålere og er funnet nord til Nordland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (vingespenn 20 – 23 mm), slank, gråbrun måler. Den er en av de største av dvergmålerne (Eupithecia spp.) og er også mer kontrastrikt tegnet enn de fleste andre artene i denne slekten. Forvingen er lyst brun, ved roten vanligvis med et halvsirkelformet, perlekjede-aktig brunt tverrbånd. Litt innenfor midten av vingen er det en ganske stor, oval til rund, svart flekk. Midt i vingen er det et jevnbredt, kurvet, svartkantet tverrbånd, selve båndet er vanligvis litt blekere enn resten av vingen. Dette båndet er kantet med doble, hvite striper både på inner- og yttersiden, og fortsetter på bakvingen. Vingens ytre del er lysbrun med en hvit siksak-tverrstripe. Bakvingen er farget omtrent som forvingen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten lever i barskog. Larven utvikler seg i umodne (grønne) kongler av gran, edelgran og furu. Den oppholder seg inne i konglen, men røper seg ved silketråder på overflaten og ved at ekskrementer (frass) drysser ut. De voksne målerne flyr i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa og i Sibir. I Norge er den funnet nord til det sørlige Nordland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]