Måneflekket markblomsterflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Eupeodes luniger»)
Måneflekket markblomsterflue
Hunn
Nomenklatur
Eupeodes luniger
Meigen, 1822
Populærnavn
måneflekket markblomsterflue
Hører til
Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer ved blomster i skog, eng og hager.
Utbredelse: den palearktiske sone,
funnet over hele Norge.

Måneflekket markblomsterflue (Eupeodes luniger) er en middelstor flue som tilhører familien blomsterfluene. Den finnes over hele Norge, men er sjelden i nord.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (8-11 mm), gul og svart blomsterflue. Arten kan ligne på glassvinget markblomsterflue (Eupeodes lundbecki), men er i gjennomsnitt noe mindre, og kan kjennes på fra denne på at vinkelen fasettøynenes forkanter danner er spiss til rett, ikke stump som hos E. lundbecki. Fasettøynene er nakne. Antennene er brune, ansiktet helt gult eller med en kort, svart midtstripe. Thorax er litt matt svart, på sidene med tette, gule hår, scutellum er grågult. Bakkroppen er svart med tre par lysgule, mer eller mindre kommaformede flekker. Beina er gulbrune, vingene glassklare med brunt vingemerke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever av bladlus. De voksne fluene kan finnes fra april til september og besøker mange slags blomster. Denne arten kan, i likhet med vanlig markblomsterflue, foreta store massevandringer.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne arten finnes i nesten hele den palearktiske sone. I Norge er den funnet over hele landet bortsett fra på snaufjellet, men forekommer bare som streif-individer i Troms og Finnmark.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]