Krattbærmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Eulithis testata»)
krattbærmåler
Nomenklatur
Eulithis testata
Linnaeus, 1761
Populærnavn
krattbærmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektEulithis
Økologi
Habitat: skog og heier
Utbredelse: den palearktiske sone og Nord-Amerika

Krattbærmåler (Eulithis testata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne arten, som er svært variabel i fargen, finnes over det meste av Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 25 – 35 mm), slank måler. Forvingenes grunnfarge varierer fra lyst gul til ganske mørkt rødbrun. Forvingen er på lyse eksemplarer er den vanligvis litt mørkere ved roten. I midten har den et bredt tverrbånd (vanligvis litt mørkere på farge enn resten av vingen) som har en markert knekk eller vinkel midt på. Tverrbåndets innerkant er rettlinjet V-formet, ytterkantet noe mer avrundet og litt bølgete. Båndet er omtrent en og en halv gang så bredt ved forkanten som ved bakkanten. Vingespissen har en hvit skråstrek, området bak denne er mørkere enn resten av ytterkanten. Bakvingen er silkeaktig gråhvit. Larven er lang og tynn, naken, blekt brun med en mørkere ryggstripe.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Krattbærmåleren lever i skog og på heier. Larven kan finnes på mange ulike busker og løvtrær, blant andre selje, osp, bjørk, blåbær, blokkebær og røsslyng. De voksne målerne flyr om natten i juli – august, men skremmes også lett opp om dagen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i nesten hele den palearktiske sone og i store deler av Nord-Amerika. I Norge er den funnet i alle fylker bortsett fra Finnmark.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]