Euchloron megaera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Euchloron megaera
Nomenklatur
Euchloron megaera
Linnaeus, 1758
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieSvermere
SlektEuchloron
Økologi
Habitat: larven på vinranke (Vitis) og villvin (Parthenocissus)
Utbredelse: tropisk Afrika

Euchloron megaera er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Denne ganske store svermeren utmerker seg ved å ha nesten ensfarget grønne forvinger.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske stor (vingespenn 70 – 120 mm), grønn svermer med gule bakvinger – fargen er tilstrekkelig til å kjenne igjen arten. Hode, kropp og forvinger er nesten ensfarget grønne. Antennene er tynne og lyse, rundt 1/3 så lange som forvingen, med en tydelig krok ytterst. Forvingen har en svart og hvit flekk ved roten, en mørk, trekantet flekk ved forkanten og en ved bakkanten, ytterkanten er lett bølgete. Bakvingen er gul med en svart flekk ved roten, et ufullstendig svart tverrbånd og brunrød ytterkant. Larven er rosa med en øyeflekk rett bak hodet og to hvite striper langs ryggen.

pH-sensitivt pigment[rediger | rediger kilde]

Fargestoffet som gir den grønne fargen på kroppen og forvingene til denne svermeren har blitt isolert (Barbier 1984). Det viser seg å være et vannløselig stoff som skifter farge ved endringer i pH, det er altså en syre/baseindikator. Man antar at sommerfuglen får dette stoffet i seg fra næringsplantene på larvestadiet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]