Étang Saumâtre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Etang Saumatre»)
Etang Saumâtre
Azueisjøen
LandHaiti
Areal 170 km²
Høyde 15 moh.
Lengde 29 km
Bredde 9,7 km
Posisjon
Kart
Étang Saumâtre
18°35′51″N 72°00′53″V

Étang Saumâtre (også kjent som Azueisjøen) er den største innsjøen i Haiti. Den ligger sørøst i landet og grenser til Den dominikanske republikk. Benevnelsen saumâtre refererer til at vannet i innsjøen er salt (eau saumâtre betyr brakkvann). Saltsjøen har et areal på rundt 170 km², og ligger 29 km øst for hovedstaden Port-au-Prince, i det fruktbare lavlandet Plaine du Cul-de-Sac. Innsjøen er 29 km lang og på det meste 9,7 km bred, og er hjemsted for over 100 arter av sjøfugl, rødflamingo og spisskrokodille. Den er i så måte en av få innsjøer i verden med en så rik fauna. Fargen på innsjøen er en intens blåtone, og den er omgitt av kratt og kaktus.

Selve innsjøen er del av en kjede saltsjøer i sprekkedalen som er kjent som Cul-de-Sac i Haiti og Hoya de Enriquillo i Den dominkanske republikk. Fordi dalen tidligere var et marint sund ligger flere deler av den under havnivået.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Saumâtre, Étang» i The Columbia Gazetteer of North America. (Columbia University Press, 2000) [1] Arkivert 18. januar 2005 hos Wayback Machine.
Satellittbilde av Étang Saumâtre