Estimated Position Error

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Estimated Position Error ved tre peilinger i kryss. En sirkel som blir slått mellom de tre peilingene møtes gir en estimert posisjon i sentrum av sirkelen, mens radius i sirkelen blir et mål på posisjonsfeilen.

Estimated Position Error (forkortet EPE), er et mål på posisjonsfeil innen navigasjon. På norsk kalles det i noen tilfeller estimert posisjonsfeil.

EPE kan beregnes på flere måter. En vanlig metode ved for eksempel triangulering, hvor man har tre peilinger mot faste mål (eller for eksempel målinger fra tre GPS-satellitter), er å slå en sirkel hvor de tre peilingenes linjer blir tangenter til en sirkel, hvor den antatte posisjonen blir sentrum i sirkelen. EPE blir da radius i sirkelen, for eksempel 7 meter.

Forenklet eksempel[rediger | rediger kilde]

Når man krysspeiler, for eksempel med et enkelt peilekompass, tar man som oftest to målinger for å finne sin posisjon. En kan for eksempel peile «Raggsteinnuten» på 140°, og «Syningshovden» på 350°, og ved å trekke en linje fra hver av disse toppene i et kart, finne ut sin omtrentlige posisjon. For å være sikret mot målefeil, og for å få en mer nøyaktig måling, kan man benytte tre målinger. Punktet hvor målingene krysser hverandre vil da, forstørret, se ut som på bildet til høyre.

På bildet til høyre er det tatt tre peilinger mot kjente mål (blå). De tre peilingene (tre svarte, rette streker) blir så satt ned på et papir, og en beregner ut fra denne trekanten den gjennomsnittlige verdien, som da blir den antatte posisjonen (svart prikk i midten) Ved å legge dette som sentrum i en sirkel, og slå sirkelen slik at de tre observerte peilingene blir tangenter til sirkelen, kan en få et mål for posisjonens feilverdi - nemlig radius i sirkelen (røde prikker). Denne verdien varierer sterkt - det kommer an på hvor nøyaktig man er i målingene sine, og ikke minst navigasjonsmetoden.

Se også[rediger | rediger kilde]