Espen Eckbo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Espen Eckbo
FødtEspen Andersen Eckbo
22. apr. 1973[1]Rediger på Wikidata (51 år)
Oslo (Norge)
BeskjeftigelseSkuespiller, manusforfatter, fjernsynsskuespiller, filmregissør Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Espen Andersen Eckbo (født 22. april 1973 i Oslo) er en norsk komiker og skuespiller.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han har skapt og deltatt i flere populære humorprogrammer på TV. For TVNorge lagde han sammen med Henrik Elvestad en rekke innslag til Mandagsklubben og I kveld med Thomas Giertsen, der Espen Eckbo etter hvert ble landskjent for sine karakterframstillinger i Mandagsportrettet, bl.a. med boyband-parodien Boyzvoice. Eckbo lagde sammen med Kristian Ødegård publikumssuksessen Nissene på låven for TVNorge i 2001. Eckbo jobber i TV-produksjonsselskapet Seefood TV, som han eier sammen med Ødegård.

Eckbo ble av Dagbladets lesere kåret til Årets TV-fjes i 1999 og 2001. I 2002 vant han Komiprisen i klassen beste type for figuren Asbjørn i Nissene på låven.

Eckbo har ingen skuespillerutdannelse, men har studert jus i to år ved Universitetet i Oslo. Han er bosatt i Ullevål Hageby.

Av andre opptredener står han for live-showet Team Eckbo (2006) sammen med Atle Antonsen, Harald Eia og Bård Tufte Johansen.

Høsten 2008 var han på TV 2 med en humorserie kalt Tett på tre. For serien vant han kategorien "beste manus drama" i fagprisutdelingen for Gullruten 2009.

I januar 2016 var Eckbo involvert i en alvorlig bilulykke i Nord-Italia, ikke langt fra byen Bolzano. Ulykken skjedde i en tunnel, da en bil fra motsatt kjørefelt frontkolliderte med bilen Eckbo og to andre nordmenn satt i. Eckbo ble alvorlig skadd og hastekjørt til sykehus med brukket rygg. Også den kvinnelige sjåføren i motsatt bil ble alvorlig skadd. Saken fikk oppmerksomhet lokalt og i Norge.[2][3]

TV-opptredener (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Rollefigurer (utvalg)[rediger | rediger kilde]

  • Asbjørn Brekke: En 56 år gammel mann[når?] som bor på Abildsø. Han er hjemmeværende og arbeidsledig og favorittingen hans er appelsiner med nelliker. Hans hus er barndomshjemmet. Han er naiv og alltid glad. Han klarer ikke å uttale bokstaven «R» og bruker derfor bokstaven «J» i stedet. Han er svært glad i å ta flere glass rødvin om dagen. Hans eneste forpliktelse er å besøke sin mor Ranveig Brekke på gamlehjem en gang om dagen. Han var med første gang i realityshowet «Nissene på låven» i år 2001. Hans mor sovnet stille inn høsten 2011. Eckbo har spilt Asbjørn Brekke ved en rekke anledninger siden Nissene på låven, bl.a. i TV2-nøttene (2004-2009).[4] Asbjørn Brekke var også med i Nissene over skog og hei i 2011, og vant 1 million kroner på julaften etter at han spilte filippine mot Bent (Atle Antonsen).
  • Rhino Thue: En mann som er 48 år[når?] og kommer fra Ås, men flyttet til Rodeløkka i Oslo. Han har jobbet som nattevakt på Statoil så han kan gjøre det han liker best om dagen: Spille musikk. Han er vokalist i bandet Gestapo Sportverein. Bandet har brent to CD-er. Han har aldri smakt alkohol, noe han føler han aldri har hatt behov for. Han foretrekker å drikke Villa Champagne i stedet for alkohol på fester. Hans personlige ting er en bok som heter: Worst case survival handbook. Han er sint og paranoid og tar alt personlig, og er spesielt følsom overfor ting som han tror handler om at han er skallet. Hans livsmotto er «Du er min fiende inntil det motsatte er bevist, og den bevisbyrden, den ligger på deg». Rhino var med i realityshowet «Nissene på låven» i år 2001. Rhino jobber som budbilsjåfør, og er for tiden engasjert i et soloprosjekt som heter Angstmaskinen. Han ble vegetarianer i 2005 fordi han ikke liker konsistensen av kjøtt (noe som vises at han tar av skinken på pizzaen), men å være vegetarianer er mindre bryderi enn flest folk tror. Hvis det var grillkveld, måtte han nøye seg med hamburgerbrød og ketchup. Han var også med i Nissene over skog og hei i 2011.
  • Ernst-Øyvind Tvedt: En 33 år gammel mann som bor sammen med kjæresten sin Jeanette og sønnen Silas. Han jobber i en videoutleiebutikk som er kjent for sin mangel på penner og dårlig hyllesystem. Han har høyt blodtrykk, det høyeste blodtrykket som er målt hos en 27-åring. Derfor prøver han å trene regelmessig sammen med kjæresten, men det har blitt litt verre etter en ulykke der han falt ned fra verandaen. Han var med i Nissene over skog og hei i 2011. I desember 2020 offentliggjorde Eckbo at han hadde skrinlagt rollefiguren Ernst-Øyvind Tvedt for godt.[5]
  • Andreas Brochner: Tannlege fra Konnerud utenfor Drammen. Har en datter som heter Agnethe. Begge var med i Nissene over skog og hei i 2011.
  • Ove Hoff: 15 år gammel skoleelev og TV-reporter.
  • Trond Evensen: Kronisk ja-mann og deltidspappa til åtte barn med syv forskjellige mødre. Hans liv har blitt en kabal som aldri går opp, men Trond er ikke typen som lar seg knekke av daglige dobbelbookinger.[2][6]
  • Omtrent fem forskjellige rollefigurer i komedien «Get ready to be Boyzvoiced».

Spillefilm, TV-program og DVD. (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ snl.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c Drabløs, Øystein Tronsli (15. september 2018). «Espen Eckbo fikk serieidé på sykesengen». NRK. Besøkt 18. januar 2020. «Espen Eckbo (45) ble hardt medtatt etter en dramatisk bilulykke for to år siden. Sykesengen ble vuggen komikeren trengte for å få ideen til sin ny TV-serie.» 
  3. ^ Zakariassen, Gaute (1. februar 2016). «Espen Eckbo alvorlig skadd i frontkollisjon». NRK. Besøkt 18. januar 2020. 
  4. ^ Imdb.com: TV2-nøttene (2003-2007).
  5. ^ Espen Eckbo (18. desember 2020). «En nekrolog til minne om Ernst Øyvind Tvedt». www.vg.no. Besøkt 16. januar 2021. 
  6. ^ «Det Beste Av Espen Eckbo». web.archive.org. 19. november 2015. Archived from the original on 19. november 2015. Besøkt 3. oktober 2021. 
  7. ^ «Eckbo ler av millionær-ryktene». www.vg.no. 2006. Besøkt 3. oktober 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]