Eskimo (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eskimo
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1930
Prod.landNorge, Danmark
Lengde92 min.
SpråkNorsk
Bak kamera
RegiGeorge Schnéevoigt
ManusforfatterHelge Bangsted,
Ejnar Mikkelsen (roman),
George Schnéevoigt,
Laurids Skands
MusikkTeddy Petersen
SjeffotografValdemar Christensen
Foran kamera
MedvirkendeMona Mårtenson,
Paul Richter,
Ada Kramm,
Knut Langgaard,
Finn Bernhoft,
Henki Kolstad,
Tryggve Larssen,
Haakon Hjelde,
Adam Poulsen,
Josef Dischner,
Aud Egede-Nissen,
Rudolf Klein-Rogge,
Paul Rehkopf,
Ada Schramm
Annen informasjon
Filmformatsort/hvitt
Eksterne lenker

Eskimo er en norsk-dansk romantisk eventyr- og dramafilm fra 1930. Skuespillere er blant andre Mona Mårtenson, Paul Richter og Henki Kolstad. Filmen var Henki Kolstads filmdebut, og han var da 14 år gammel.

Trivia[rediger | rediger kilde]

Hadde det ikke vært for at også Danmark var involvert i produksjonen, ville Eskimo blitt regnet å være den første norske lydfilmen. Språket i filmen er norsk.

Handling[rediger | rediger kilde]

Jack Norton er en gambler, og faren hans låner ham ofte penger for å betale spillegjeld. Til slutt tar farens tålmodighet endelig slutt. Han nekter å låne ut mer penger, og ønsker ikke lenger kjenne Jack som sin sønn. I desperasjon tar Jack en motorbåt, og seiler til sjøs. Han synker, men blir plukket opp av et fiskefartøy på vei til Nordishavet. Kapteinen er en brutal mann, og både han og mannskapet behandler Jack dårlig. Det eneste unntaket er skipsgutten Jimmy, som etter hvert blir nær venn med Jack. Når kapteinen en dag slår Jimmy, kommer Jack ham til unnsetning. Men i konflikten som oppstår blir Jimmy skutt og drept.

Jack orker ikke lenger å være på skipet etter dette, og en natt rømmer han ved å hoppe på et stort isflak. Han blir værende på isflaket i flere dager og netter, før han endelig kommer utslitt frem til Grønland. Han blir vennlig mottatt av eskimoene der, og den unge vakre jenta Ekaluk forelsker seg i ham. Til å begynne med er ikke Jack spesielt interessert i henne, men når han blir syk av skjørbuk og blir tatt vare på av henne, blir han forelsket. Han har tenkt å reise hjem med et handelsskip som har kommet til øya. Men han forstår at han ikke kan klare seg uten Ekaluk, og vurderer derfor å bli værende hos eskimoene.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]