Esaias Compenius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Compeniusorgelet i Frederiksborg slottskirke

Esaias Compenius (født ca. 1572 i Eisleben, død ca. 1617 i Hillerød i Danmark) var en tysk orgelbygger. Han er kjent for å ha bygget det såkalte Compeniusorgelet som står i Frederiksborg slottskirke.

Compenius var andre slektsledd i en tradisjonsrik tysk orgelbyggerfamilie; både hans far, Heinrich Compenius den eldre, hans bror, Heinrich Compenius den yngre og hans onkel Timotheus Compenius var orgelbyggere.

I 1605 ble han ansatt som orgelbygger og senere som organist ved hoffet i Braunschweig-Wolfenbüttel. Det antas at han allerede kort tid etter begynte på å konstruere det kammerorgelet som senere skulle bli oppkalt etter ham. Orgelet befant seg opprinnelig, fra 1610, i Hessen ved Wolfenbüttel, men ble i 1617 skjenket til Christian IV av Frederik Ulrik av Braunschweig-Wolfenbüttel, sønn av Christians søster Elisabeth og hennes nylig avdøde ektefelle Henrik Julius av Braunschweig-Wolfenbüttel.

Compenius tok selv med seg orgelet til Danmark for å hjelpe til med å sette det opp og døde enten før eller kort tid etter at det ble satt opp i Frederiksborg slottskirke.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]