Ernæringsterapi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ernæringsterapi er en alternativ terapiform som gir råd om kosthold og kosttilskudd. Ernæringsterapeut er i motsetning til klinisk ernæringsfysiolog ingen beskyttet tittel, så hvem som helst kan kalle seg ernæringsterapeut.

Den doble nobelprisvinneren Linus Pauling regnes som opphavsmann til den varianten av ernæringsterapi som kalles ortomolekylær medisin og som særlig konsentrerer seg om høye doser av vitamin C. Dette er en terapiform som ikke har vitenskapelig støtte, og i enkelte fagmiljøer regnes dette som kvakksalveri som også medfører betydelig helserisiko.[1] Men sammenligner man ernæringsterapi med helserisikoen som er forbundet med medikamenter, så kan man slå fast er ernæringsterapi er ufarlig. Ti prosent av innleggelsene ved medisinske avdelinger i norske sykehus skyldes legemiddelfeil.[2] Ernæringsterapi har stort fokus på mat, matkvalitet, bearbeiding og tilberedning av mat.[3]

Utdanning[rediger | rediger kilde]

I Norge har Tunsberg Medisinske Skole en utdannelse til ernæringsterapeut. Blant lærerne er Jens Veiersted, Dag Viljen Poleszynski, Kenn Halstensen og Fedon Lindberg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Orthomolecular Therapy Quackwatch
  2. ^ «Dagens medisin». Besøkt 16.3.2019. 
  3. ^ «Tunsberg Medisinske Skole». Besøkt 16.3.2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]