Erling Sundal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Erling Sundal
Født22. mai 1974Rediger på Wikidata (49 år)
Fosnavåg
BeskjeftigelseKokk Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Erling Steinar Sundal (født 22. mai 1974) er en norsk kokk fra Fosnavåg i Herøy i Møre og Romsdal.

Han ble kjent i 2000 da han i sitt tredje forsøk vant norgesmesterskapet i kokkekunst. Da han første gang deltok i NM med hysemousse hadde han akkurat begynt å arbeide hos Bølgen & Moi i Oslo. Han var kokk ved Anden Etage da han for tredje gang deltok i NM i 1999 og tok bronse, og ble da også «årets unge kokk».[1] Sundal meldte så overgang til Bagatelle, og vant NM året etter og ble souschef. Der ble han et par sesonger før han startet på Det norske kokkelandslaget og var frilans en tid. I 2003 ble han ansatt ved det nystartede Flavours på Eiksmarka i Bærum med kokkene Tom Victor Gausdal, Odd Stian Floer og Bjørn Cameron Alexander.

I 2006 startet han og de samme medhjelperne restauranten Falcon Crest Wine & Dine i Oslo og i 2010 startet de Strand Restaurant. Sammen med Sigurd Sollien var han programleder i TV 2-serien Smaken av Norge (2008). Han ble av Charlotte Mohn sterkt kritisert for sin rolle som frontfigur for REMA 1000 i serien Mat for under hundrelappen sendt 2009.[2] Sundal var i 2014 også daglig leder for Kanon Catering.[3]

I 2003 deltok han i realityserien FarmenTV 2. Han kom inn som en av utfordrerne.[4]

Meritter[rediger | rediger kilde]

Referanser og fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Forøvrig hadde Sundal også jobbet for den franske Michel Guérard med tre stjerner.
  2. ^ «Prostituerer seg for den norske matmafia». Dagbladet. 12.10.2009. 
  3. ^ http://kanoncatering.no/
  4. ^ Str, Sigbjørn (2. oktober 2003). «Erling svarte leserne». Dagbladet.no (norsk). Besøkt 28. februar 2019. 
  5. ^ Vinnermenyen 2000: Anisstekte kamskjell (forrett), medaljong av kylling med sitrongress og lever (hovedrett), og lun sjokoladeterte, pepperparfait med bringebærsaus og karamelliserte pærer (dessert).
  6. ^ Vinnermenyen i 2005: Forrett: Sitrusbakt reinsdyr, garnert med lettristede pistasjnøtter. Krydret sandwich med lettrøkt reinsdyrtunge, eplemarmelade, syltet aubergine og andelever-smør. Pannestekte artiskokker, eple noisette og sauce tranché med pistasj. Hovedrett: Lettstekt sukkersaltet laks, servert med en lun salat med rødbeter, pepperrot og sprø svor, toppet med jordskokk-sabayone. Syrlig kål i sprø bonbon med braisert svineribbe, glaserte rotfrukter og rød sjalottløk. Ravioli av gnocchi fylt med spinat og ricotta. Peppersennepssaus. Dessert: Karamelliserte arme riddere, servert med risflan smakt til med pasjonsfrukt og lun banan. Duo av sesam-sjokoladedechiboust og halvfrossen appelsinkrem, dandert med banan og lime-sorbet, lett karamellisert pasjonsfrukt og vaniljesirup.
  7. ^ «Mmmmmester! Bærums-kokker tok dobbeltseier i NM». Aftenposten. 27.8.2005. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]