Eritina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eritina
Orsotriaena medus
Nomenklatur
Eritina
Hører til
Satyrini, ringvinger, flikvinger, dagsommerfugler, storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: 10
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Sørøst-Asia, Australia
Inndelt i

Eritina er en gruppe av sommerfugler som hører til underfamilien ringvinger (Satyrinae) i den store familien flikvinger (Nymphalidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore, vanligvis brune eller brungule sommerfugler. De tre slektene ser noe ulike ut, selv om DNA-analyser tyder på at de er beslektet.

Erites-artene er litt smalvingede, lysbrune sommerfugler med takkete ytterside på bakvingene. Oversiden er brun med små øyeflekker langs forvingenes ytterkant og større flekker på bakvingene. Undersiden er gråaktig med to oransje siksak-tverrbånd som går over begge vingepar. Også på undersiden er det øyeflekker langs vingenes ytterkant, den bakerste flekken på forvingen er større enn de andre.

Orsotriaena-artene er mørkbrune med avrundede vinger. På undersiden har de en smal, hvit tverrstripe som går over begge vingepar.

Zipaetis-artene er mørkbrune. På oversiden er det hvite skråbånd både på for- og bakvingene. På undersiden er det øyeflekker langs ytterkanten, de på bakvingene er størst.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever for det meste på gress. Satyrini er ikke spesielt raske eller utholdende flygere, og det fleste artene er temmelig stedbundne. De fleste besøker sjelden blomster, og mange holder seg helst på litt skyggefulle steder.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Zipaetis saitis
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]