Erik Ulfsby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Erik Ulfsby
Født2. okt. 1970Rediger på Wikidata (53 år)
Oslo
BeskjeftigelseSkuespiller, teatersjef, fjernsynsskuespiller Rediger på Wikidata
EktefelleIne Jansen (19982013)
Ingrid Olava (2015–)[1]
NasjonalitetNorge

Erik Ole Christian Ulfsby (født 2. oktober 1970) er en norsk skuespiller og regissør, fra januar 2011 teatersjef ved Det Norske Teateret.[2] Han er utdannet ved Statens Teaterhøgskole og har som skuespiller blant annet vært tilknyttet Trøndelag Teater og Den Nationale Scene.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Ulfsby debuterte som regissør med Oleanna ved Teatret Vårt i Molde og har senere regissert en hel rekke forestillinger. Blant de mest omtalte kan nevnes Bollywood Ibsen - Fruen fra Det indiske hav (Heddaprisen 2006 som Årets teaterprosjekt) og Elektra, begge ved Oslo Nye Teater. Videre Rudyard Kipling Jungelboka (2008, Heddaprisen 2009 for beste barne- og ungdomsforestilling) og Jesus Christ Superstar (2009), begge ved Det Norske Teatret.

Ulfsby har mottatt Komiprisen to ganger (regi) for henholdsvis Bye & Rønning prøver keiserens nye klær (2006) og Marit Voldsæters Med ræven i fatle (2007).

I forbindelse med sin ansettelse som teatersjef ved Det Norske Teateret uttalte Ulfsby til Klassekampen: «Jeg vil ha ungdom, finansfolk og innvandrere i salen. For å klare det, tar jeg en John Carew».[3] Han er gift med popmusiker og filmskuespiller Ingrid Olava og omtales av egne ansatte som «turbo-Erik».[trenger referanse]

Ulfsby ble i 2018 oppnevnt som ny styreleder i Språkrådet.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.minmote.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ (no) «Erik Ulfsby» i Store norske leksikon
  3. ^ «Inspirert av Vålerenga». klassekampen.no. Besøkt 9. august 2022. 
  4. ^ «Ny styreleiar i Språkrådet», Norsk Tidend nr. 2 2018, side 4

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]