Erik Berentsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Erik Berentsen
Født1805Rediger på Wikidata
Død10. mai 1878[1]Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseForretningsdrivende Rediger på Wikidata
SøskenMichael Berentsen
BarnLars Berentsen
NasjonalitetNorge

Erik Berentsen (født i 1805, død i 1878) fra Stavanger var en kjøpmann som startet opp et stort firma i Stavanger, en manufaktur- og isenkram (jernvare) -forretning i forbindelse med skipsrederi og sildehandel.

Virksomheten var etterhvert blitt konsentrert om sei og sild, og han gjorde skipshandelen til byens største i bransjen. I 1865 ble «Berentsens Reperbane» anlagt på Spilderhaugsområdet av Erik Berentsen d.e. og hans svigersønn Charles Racine. Det var den siste reperbane i bruk i Stavanger av i alt 10 stk. og den var i drift til 1917.

Familie[rediger | rediger kilde]

Erik Berentsen var bror av Michael Berentsen, som han en periode drev forretninger sammen med. I 1849 opphørte deres felles foretak E. & M. Berentsen, som hadde bestått av en manufaktur-, kolonial- og isenkramforretning, samt skipsrederi og sildehandel.[2]

Erik Berentsen var far til Lars Berentsen som etterhvert overtok over firmaet sammen med sin mor og svogeren Charles Racine. Fra 1892 var Lars eneinnehaver av firmaet «E. Berentsen».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Karmsundposten, urn.nb.no, type referanse dødsannonse, utgitt 15. mai 1878[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Michaelsen, M. L. (1927). Stavanger sjøfarts historie : seilskibene og seilskibsfarten i aarene fra 1600 til 1922. Dreyer.