Maiblomsterfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Epistrophella»)
Epistrophella
Nomenklatur
Epistrophella
Dušek & Láska, 1967
Populærnavn
maiblomsterfluer
Hører til
Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Antall arter: 4, 2 i Europa, 1 i Norge
Habitat: mest i eller ved skog.
Utbredelse: Europa, Nord-Amerika, Japan
Inndelt i

Maiblomsterfluer (slekten Epistrophella) er en gruppe av fluer som tilhører familien blomsterfluer (Syrphidae). Det er bare kjent fire arter, én av dem forekommer i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Maiblomsterfluen er en middelsstor (8–10 mm), slank, gul og svart blomsterflue. Den kan ligne på artene i slekten Platycheirus, men skiller seg fra disse på at ansiktet er overveiende gult, og Melangyna, men skiller seg fra disse på at thorax er temmelig blank. Hodet er temmelig stort, tydelig bredere enn thorax, med nakne fasettøyne og overveiende gult ansikt. Antennene er små og gule. Thorax er svart, på oversiden lett bestøvet, men temmelig blank, med glissen, gulaktiog behåring. Scutellum er brungult. Vingene er klare med brunlig vingemerke. Beina er slanke og gule. Bakkroppen er slank og parallellsidig, svart, på andre ledd med ovale, gule sideflekker. tredje og fjerde ledd har hvert sitt par av rektangulære, skråttstilte, gule flekker som ikke når helt ut til sidekanten og er relativt bredt skilte i midten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Artene lever i løv- og blandingsskog, der de gjerne besøker blomster som blomstrer om våren. De voksne fluene finnes fra april til begynnelsen av juli. Larvene lever av bladlus, særlig på kristtorn, hegg og frukttrær.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Av de fire artene lever to i Europa, én i Nord-Amerika og én i Japan.

Systematisk inndeling med nordiske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]