Epipygidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Epipygidae
Nomenklatur
Epipygidae
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenNebbmunner
GruppeSikader
Økologi
Antall arter: ca. 30, ikke i Norge
Habitat: tropisk skog
Utbredelse: Sør- og Mellom-Amerika
Inndelt i

Epipygidae er en gruppe av insekter som danner en familie blant plantesugerne i gruppen skumsikader (Cercopoidea). Familien finnes bare i tropisk Amerika og ble beskrevet så sent som i 2001. Nesten ingenting er kjent med sikkerhet og biologien til disse tilsynelatende sjeldne sikadene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore, tettbygde sikader, de ligner på andre skumsikader (Cercopoidea). Hodets fremre del (frons) er mindre oppsvulmet enn hos andre skumsikader, dette kan tyde på at munndelene som sitter under dette området er reduserte og at de ikke tar næring til seg som voksne. Hodet er minst fire ganger så bredt som langt, med to punktøyne i pannen. Fasettøynene er store, runde og synes stå litt på stilk, de strekker seg bakover langs sidene av pronotum nesten til roten av vingene. Pronotum er bredt og hvelvet, med tydelige, små groper eller knudrete overflate. Vingene er velutviklede, hornaktige med et tydelig årenett og tallrike, lukkede celler, avrundede eller noe tilspissede. Beina er forholdsvis korte og slanke. Leggene har en pigg på yttersiden og en krans ti svartspissede pigger ytterst, det første fotleddet har en slik krans av fem pigger, det andre fotleddet fire pigger. Hannens bakerste bakkroppsledd er oppoverbøyd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Epipygidae er funnet i fuktige, tropiske skoger slik som regnskog og tåkeskog, fra kysten og opp til 2600 meters høyde. Nymfestadiet lever trolig av å suge sevje fra planter, mens de voksne har lite påfallende munndeler og trolig ikke tar næring til seg. På dette tyder også det faktum at de gjerne har betydelige mengder fett lagret i bakkroppen, noe som er typisk for insekter som ikke tar til seg næring som voksne. Ellers er svært lite kjent om biologien deres. Flere av de registrerte artene er bare kjent fra ett enkelt eksemplar. De voksne er trolig bare aktive i en kort periode, gjerne i fuktige perioder. Noen hunn-eksemplarer er funnet med ca. 30 egg i bakkroppen, et uvanlig høyt tall for sikader. Eggene er svarte, noe som tyder på at de blir lagt åpent, ikke stukket inn i blader eller stengler som hos de andre skumsikadene som legger hvite egg.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien er bare kjent fra tropisk Amerika, fra Guatemala i nord til det sørlige Brasil i sør.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelt bestod overfamilien Cercopoidea av bare én familie (Cercopidae). Men denne er blitt splittet til flere grupper (familier) og består idag, foruten Epipyridae, av «store skumsikader» (Aphrophoridae), «små skumsikader» (Cercopidae), Machaerotidae og Clastopteridae.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Hamilton, K.G.A. (2001) A new family of froghoppers from the American tropics (Hemiptera: Cercopoidea: Epipygidae). Biodiversity 2(3): 15-21. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]