Epipsocidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Epipsocidae
Nomenklatur
Epipsocidae
Hører til
støvlus, lus,
vingede insekter,
insekter
Økologi
Antall arter: ca. 200, én i Europa
Habitat: i trær eller på bakken
Utbredelse: mest tropiske
Inndelt i

Epipsocidae er gruppe små insekter som tilhører gruppen støvlus (Psocoptera). De er ikke parasitter men lever av ulikt dødt organisk materiale, og kan opptre som skadedyr.


Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til store støvlus (gjerne ca. 10 mm lange). Hodet er avlangt fordi kinnene (genae) er forlengede. Antennene består av 13 ledd, det innerste leddet er for en stor del membranøst og mykt. Punktøynene (ocelli) sitter hos en del arter samlet i en knøl oppe på hodet. Føttene er to-leddete. Vingene er velutviklede hos de fleste (men ikke hos den arten som forekommer i Europa), forvingene er hårete på undersiden. Vingeårene og vingens ytterkanter har én rekke av hår. Vingemerket (pterostigma, ved forvingens forkant) og cellen areola postica (ved forvingens bakkant) er lange og smale. De to fremste lengdeårene (Rs og M) er forbundet med en lang tverr-åre i vingens indre del. Det er bare én analåre ved forvingens bakhjørne.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne familien kan finnes på barken av trær, mellom løvverk, i løvstrø eller på steiner eller bergvegger som ligger i skyggen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien er for det meste tropisk, med særlig mange arter i Sør- og Mellom-Amerika, Afrika og Malaysia. Slekten Bertkauia er den eneste som forekommer i nordområdene, med én art i Europa og to i Nord-Amerika.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Systematikken innen gruppen støvlus følger [1]. Slekten Neurostigma ble tidligere gjerne regnet som en familie for seg, Neurostigmatidae, men dette er neppe holdbart. Det er i de siste årene blitt beskrevet en rekke nye slekter i denne gruppen.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]