Epinephelinae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Epinephelinae
Epinephelinae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Epinephelinae
Pieter Bleeker, 1871
Norsk(e) navn:
Hører til: Serranidae,
abborfisker,
piggfinnefisker
Antall arter: 226
Habitat: tropisk og temperert hav, men noen gyter i ferskvann
Utbredelse: alle verdenshav
Delgrupper:

Epinephelinae er en artsrik gruppe abborfisker. Den lengste arten er Epinephelus lanceolatus som kan bli opptil 2,7 m lang og 400 kg tung, men de fleste artene er mellom 20 og 80 cm lange. De er rovfisker som jakter alene langs havbunnen. Det fiskes etter mange av artene.

I Europa er det arten Epinephelus marginatus som går lengst nord. Den finnes langs østkysten av Atlanterhavet fra De britiske øyer til Sør-Afrika, og i hele Middelhavet. Dessuten forekommer den sørvest i Det indiske hav, og ved Brasils kyst. Lenger sør utenfor den europeiske Atlanterhavskysten, og i Middelhavet lever det fire arter til i slekten Epinephelus. I tillegg finnes her den nærstående Mycteroperca rubra.

Ytterligere to Epinephelus-arter har vandret inn i Middelhavet gjennom Suezkanalen, og det ser ut til at nykommerne nå sprer seg raskt på grunn av den globale oppvarmingen. Også andre varmekjære fiskearter har i de siste åra blitt vanligere i Middelhavet enn før, for eksempel leppefisken Thalassoma pavo og papegøyefisken Sparisoma cretense.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Epinephelinae – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Epinephelinae – detaljert artsinformasjon