Rødkantfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Epilecta linogrisea»)
Rødkantfly
Nomenklatur
Epilecta linogrisea
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Populærnavn
rødkantfly
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
SlektEpilecta
Økologi
Habitat: tørr grasmark
Utbredelse: den palearktiske sone

Rødkantfly (Epilecta linogrisea) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er funnet langs kysten fra Østfold til Aust-Agder i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 35 – 41 mm), brokete nattfly. Forkroppen (thorax) er brungul eller rødbrun i midten, grå på sidene, en klokkeformet, svart tegning skiller de to fargene. Forvingen er lysgrå, den ytterste delen og en stor flekk ved bakkanten ca. 1/3 ut i vingen er okerfarget. Nyre- og ringmerkene er svartkantede og tydelige med mørk eller okerfarget kjerne. Den indre mellomlinjen, som danner ytterkanten på oker-flekken ved bakkanten, er trippel, kraftig i den bakre halvdelen. Den ytre mellomlinjen, som danner yttergrensen for vingens midtfelt, er dobbel, på innersiden bølgete, yttersiden mer jevnt buet. Vingens ytterkanter smalt brunsvart. Bakvingen er lysgul med et bredt, brunsvart bånd langs ytterkanten. Hos hannen er de bakerste bakkroppsleddene kledt med gulhvite hår.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Rødkantflyet lever på tørre grasmarker og enger. Larvene lever på ulike urter, blant andre syrer (Rumex spp.), marianøkleblom (Primula veris) og nonsblom (Anagallis arvensis, også kjent som rød pimpernell). De voksne sommerfuglene flyr i august – september og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Nord-Afrika, i Europa bortsett fra lengst i nord og vest, i Midtøsten og videre østover til Iran. I Norge finnes den bare langs kysten fra Østfold til Aust-Agder.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]