Epcot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Epcot
The Spaceship Earth en av de store attraksjonene og selve symbolet på Epcot.
Logo
Grunnlagt1. oktober 1982
Oppkalt etterExperimental Prototype Community of Tomorrow
Areal305 acre
Kart
Epcot
28°22′16″N 81°33′00″V

Epcot er en fornøyelsespark i Disneyworld i Florida. Temaet for parken er kulturer i verden og teknologisk innovasjon. Parken åpnet 1. oktober 1982, og het EPCOT Center frem til 1994.

Epcot-parken er delt inn i to deler: Future World og World Showcase.

Future World[rediger | rediger kilde]

Future World har flere attraksjoner, i motsetning til de mer «barnevennlige» attraksjonene Disney vanligvis pleier å ha.

Mission: SPACE åpnet i 2003, og er en romskipsimulator. Gjestene utsettes for g-krefter på 2,5g på en fiktiv reise til Mars. To personer har omkommet på Mission: SPACE, men det finnes ikke bevis for at dette var knyttet til selve attraksjonen.[1][2]

Blant de andre attraksjone finner vi blant annet Test Track, som med sine 104 km/t er blant de raskeste attraksjonene Disney noen gang har hatt.

World Showcase[rediger | rediger kilde]

World Showcase presenterer elleve ulike land i miniatyr. De ansatte på paviljongene kommer fra landet de representerer, og et av landene er Norge. På paviljongene finnes det spisesteder og butikker med varer og souvenirer.

Den norske paviljongen[rediger | rediger kilde]

Inngang til Maelstrom på den norske paviljongen

Den norske paviljongen ble åpnet 3. juni 1988 (soft opening 6. mai). Daværende kronprins Harald og kronprinsesse Sonja foretok den offisielle åpningen, som ble overført direkte via satellitt til NRK. Til åpningen stilte Langbein opp i viking-antrekk og Mikke Mus i bunad.[3]

Det jobber ca. 130 nordmenn der til enhver tid. Arbeidsantrekket er et bunadslignende plagg designet av den norske designeren Per Spook. Inspirasjon til Epcot-bunaden er hentet fra Hardangerbunaden. Paviljongen inneholder restauranten Akershus, Kringla Bakeri og Kafé, båtturen "Frozen Ever After", butikken The Puffin's Roost og en stavkirke.

Den norske paviljongen var eid av Norge og norske virksomheter, men eierne valgte å selge paviljongen til Disney i 1992. Selgerne inngikk en avtale med Disney for å bevare paviljongen norsk mot at man bidro med støtte på 200 000 USD hvert år. I 2002 bestemte norske myndigheter seg for å avvikle støtten til paviljongen; da forsvant de norske managerne, restauranten ble omgjort til en prinsesse-restaurant, informasjonsdisken om Norge som reisemål ble lagt ned osv.

Restaurant Akershus har blitt omdøpt til Akershus Royal Banquet Hall. Den holder til i en bygning som minner om Akershus festning. Innvendig er det både høyt og lavt under taket med arkitektur som minner om middelaldersk og gotisk stil. Restauranten tilbyr norsk mat tilpasset amerikanske kostvaner, siden Norge ikke lenger sponser paviljongen gjorde Disney den om til en "Princess Meet and Greet", hvor gjestene møter flere av Disney-prinsessene mens de spiser. Man serverer fortsatt noen norske produkter som Jarlsbergost, kjøttkaker, norsk laks, sild osv.

«Maelstrom» var en innendørs båttur som forholdsvis rolig tok de besøkende gjennom et grottelignende «norsk landskap», som endte ved en brygge i en sørlandsk kystlandsby. Etter båtturen var det mulighet for å se en kort informasjonsfilm om Norge, kalt "The Spirit of Norway", eller man kunne gå direkte ut i butikken The Puffin's Roost[4]. Maelstrom ble stengt i oktober i 2014 og ble erstattet av "Frozen Ever After" som er inspirert av Disney filmen "Frost" og "Frost 2".

Stavkirken er en miniatyr av Gol stavkirke, som står utstilt på Norsk Folkemuseum på Bygdøy i Oslo. Innvendig i stavkirken er det en utstilling som endrer seg fra tid til annen. Først var det en utstilling om stavkirkens innvirkning på norsk byggestil, i dag er det utstillingen Norsk Kultur: "The Inspiration for Frozen"

Land som har paviljonger på Epcot[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]