Epallagidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Epallagidae
Nomenklatur
Epallagidae (= Euphaeidae)
Hører til
praktvannymfer,
vannymfer,
øyenstikkere
Økologi
Antall arter: 67
Habitat: i tilknytning til ferskvann
Utbredelse: den palearktiske sone, Sørøst-Asia og den Indo-Malayiske økosone
Inndelt i

Epallagidae (også kjent som Euphaeidae) er en gruppe av øyenstikkere som hører til gruppen vannymfer (Zygoptera). De er utbredt fra middelhavsområdet til Indonesia, men har bare én nålevende art i Europa. I tillegg til de nålevende artene er det beskrevet en del fossile arter fra så langt tilbake som Paleocen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Epallagidae er ganske kraftige vannymfer som overflatisk kan minne om libeller (Anisoptera). På farge er de oftest metalliske, sidene av thorax og bakkroppen har ofte gule skråstriper eller flekker. "Stilken" innerst på vingene, som er et typisk trekk for vannymfer, er ganske kort eller mangler helt. Vingene har et meget tett årenett, og de har 15-38 såkalte antenodal-årer. Diskoidalcellen er svært kort, og vingemerket tydelig. Vingene kan være helt klare, eller bakvingen kan ha mørke eller metalliske tegninger. Larvene kan kjennes lett på at de i tillegg til de vanlig tre gjellebladene som sitter på bakkroppsspissen har 7 par trådaktige gjeller langs sidene av bakkroppen, et ganske uvanlig trekk hos øyenstikkere.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Som andre vannymfer er de rovdyr som jakter på små, virvelløse dyr. Disse artene har larver som lever i raskt strømmende bekker, vanligvis under steiner, men også mellom råtnende plantedeler i bakevjer eller kulper. De voksne hannene er territorielle og forsvarer sitterplasser i solen, mens hunnene gjerne holder seg mest inne i skyggen der de sitter og venter på at passende bytte skal passere innen rekkevidde. Paringen varer bare 2-3 minutter, men det er vanlig at hannen holder et tak i hunnen etterpå og at de flyr i tandem. Hunnen kan krype opptil en halv meter under vannoverflaten for å legge egg på vegetasjonen, og kan bli under vann opptil en halv time. Det er vanlig at hannen venter over vannet mens dette skjer, for å hindre at hunnen parer seg med en annen hann når hun kommer opp. Det er også observert at hunnen kan stupe ned i vannet fra noen høyde for å legge egg.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

De aller fleste artene lever i varme områder av Asia. Én art går så langt vest som Hellas, mot øst går de til Indonesia.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Lok, A.F.S.L. og Orr, A.G. (2009) The biology of Euphaea impar Selys (Odonata: Euphaeidae) in Singapore. Nature in Singapore 2: 135-140 [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]