Engmauremåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
engmauremåler
Nomenklatur
Epirrhoe tristata
Linnaeus, 1758
Populærnavn
engmauremåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektEpirrhoe
Økologi
Habitat: heier
Utbredelse: den palearktiske sone

Engmauremåler (Epirrhoe tristata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den finnes nord til Nordland i Norge. Den ligner sterkt på svart mauremåler (Epirrhoe hastulata), men kan skilles fra denne på forvingenes hårfrynser.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 21 – 26 mm), slank måler, mørkegrå med hvite tegninger. Den ligner svart mauremåler, men kan skilles på forvingenes hårfrynser, der de svarte og hvite feltene er like brede. Begge vingepar er mørkegrå med to brede, doble, hvite tverrbånd. Forvingens midtbånd (feltet mellom de to hvite tverrbåndene) er vanligvis samme farge som vingens grunnfarge, men det finnes også en lys fargevariant der dette båndet er markert mørkere enn resten. Tverrbåndet har en markert knekk i midten. Ved roten av forvingen er det et bølgete, smalt, hvitt tverrbånd, og også langs forvingens ytterkant. Det sistnevnte kan vera brutt opp i pilformede flekker. Larven er naken bortsett fra noen korte børster, brunrød på ryggen med en blekgul sidestripe.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever på lynghei og andre åpne områder der vertsplantene vokser. Larvene lever på kystmaure (Galium saxatile) og andre maurer (Galium spp.). De voksne målerne flyr om ettermiddagen og i skumringen i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av den palearktiske sone. I Norge er den funnet nord til den sørlige delen av Nordland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]