Det endokrine system

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Endokrin»)
De viktigste endokrine kjertlene. (Mann til venstre. Kvinne til høyre.) 1. Epifysen 2. Hypofysen 3. Skjoldbruskkjertelen 4. Binyrene 5. Bukspyttkjertelen 6. Eggstokkene 7. Testiklene

Det endokrine system styrer kroppens hormonproduksjon, og består av blant annet av kjertler og vev i hjernen (hypofysen og epifysen), i halsen (skjoldbruskkjertelen), i magen (nyrer og bukspyttkjertel), samt i underlivet (eggstokker og testikler). Systemet blir også kalt Det indresekretoriske system. Endokrine kjertler er kroppens hormonproduserende kjertler.

Det endokrine system er altså et av kroppens to indre kommunikasjonssystem som ved hjelp av de endokrine kjertler danner hormoner som så blir sendt med blodet til alle deler av kroppen. Slik blir informasjon sendt til de forskjellige cellene i kroppen sånn at cellene hele tiden tilpasser sitt aktivitetsnivå til kroppens behov.

Hormonenes virkning ute i kroppen forutsetter at de enkelte celler har reseptorer som er tilpasset hormonet. Mange hormonreaksjoner skjer også som et samspill mellom flere hormoner, der de innbyrdes forsterker eller begrenser det enkelte hormonets virkning på målcellene. For eksempel er reguleringen av Blodsukker primært regulert av hormonene Insulin og Glukagon som skilles ut fra Bukspyttkjertelen. Begge hormonene er tilstede i blodet, men balansen mellom dem sørger for å opprettholde et stabilt blodsukkernivå. I tillegg til glukagon er også andre hormoner involvert i heving av blodsukkeret (kortisol, adrenalin og veksthormon med flere).

I hypofysen dannes flere hormoner som virker på forskjellige hormonproduserende kjertler ofte for å stimulere hormonproduksjonen i disse kjertlene.

Det andre kommunikasjonssystemet er nervesystemet, og dette blir igjen bundet opp til det endokrine system av den delen av hjernen som kalles Hypothalamus. Dermed er det altså hypothalamus som igjen styrer det endokrine system.