En liten gyllen ring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En liten gyllen ring
Forfatter(e)Kjell Ola Dahl
SjangerKriminalroman
ForlagGyldendal forlag
Sider362

En liten gyllen ring er en kriminalroman av Kjell Ola Dahl. Romanen kom ut i 2000 og er den andre romanen om politiførstebetjent Gunnarstranda. Dahl mottok Rivertonprisen for romanen dette året.

Romanen kom ut hele sju år etter den første boken i serien om politiførstebetjent Gunnarstranda, Dødens investeringer fra 1993. Andre bøker i serien er Mannen i vinduet, Lille tambur, Den fjerde raneren, Svart engel og Kvinnen i plast.

I En liten gyllen ring opererer parhestene Gunnarstranda og Frank Frølich slik de også gjorde i den første romanen. En liten gyllen ring er den første boka hvor leseren møter Tove Granaas, kvinnen som Gunnarstranda innleder et forhold til. En liten gyllen ring er romanen hvor politimannen Yttergjerde dukker opp første gang. Det er også den første romanen hvor leseren møter Gunnarstrandas kjæledyr, gullfisken Kalfatrus.

Handling[rediger | rediger kilde]

Romanen er komponert i tre deler. I den første delen møter leseren Katrine Bratterud, en tidligere tung rusmiddelavhengig som i lang tid har vært til behandling på avvenningskollektivet «Vinterhagen». Som ledd i arbeidstrening arbeider hun på reisebyrå, og er i den fasen hvor hun blir betraktet som rehabilitert og snart skal flytte for seg selv. I åpningsscenen blir Katrine overfalt på arbeidsplassen av karakteren Raymond Skau, en hendelse som skremmer både henne og hennes foresatte på jobben.

Katrines løsrivelse fra kollektivet skal samme kveld markeres med et selskap, en sommerfest hjemme hos ekteparet Gerhardsen/Ås, som driver kollektivet. Katrine går til selskapet sammen med sin kjæreste, Ole. Selskapet utvikles til en gedigen fyllefest hvor Katrine, selv om hun ikke drikker, blir syk. Det er også tydelig at hun deler en tvilsom fortid med verten Bjørn Gerhardsen. Hun forlater festen på egenhånd. En gruppe andre gjester, deriblant kjæresten Ole, tar drosje til Oslo Sentrum.

Katrine treffer nå karakteren Henning, som er sivilarbeider på kollektivet. De reiser fra festen sammen i hans bil, en tur som ender i et stevnemøte ved Gjersjøen utenfor Oslo. Henning sovner i bilen. Katrine forlater bilen og møter en truende person ved vannet.

I starten på bokas andre del er Katrine blitt funnet drept ved Hvervenbukta badeplass. Denne delen av romanen omhandler etterforskningen. Gunnarstranda og Frank Frølich forsøker å få oversikt over Katrines siste bevegelser. De intervjuer mange aktører om hendelsene i bokas første del, og det blir klart for leseren at flere aktører lyver eller fortier sanheten på annen måte. Dermed kommer flere av festdeltakerne i politiets søkelys. Etterforskningen leder i en retning som tilsier at politiet vil finne løsningen i Katrines fortid. Nøkkelen til hennes fortid blir episoden i åpningsscenen, overfallet på arbeidsplassen hennes.

I bokas tredje del avrundes historien ved at leseren følger gjerningsmannen i hans desperate forsøk på å skjule sin identitet samt unnslippe politiet.

Forgjenger:
 Dødens investeringer 
Bøker om Gunnarstranda
Etterfølger:
 Mannen i vinduet