En gutt som Jan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En gutt som Jan er et norsk hørespill i to deler som gikk på NRK Radio i 1975.[1] Hørespillet er av Steffen Johanssen og ble sendt i lørdagsteatret i Barnetimen 8. februar og 15. februar 1975.[2][3]

Hørespillet var forfattet og ble spilt på Vestfold-dialekt. Forfatteren Steffen Johanssen var oppvokst i Larvik, og de fire barnerollene ble spilt av larviksgutter fra Mesterfjellet skole.[3] De fire var blitt plukket ut blant 60 gutter som meldte seg til uttaksprøvene. Enkelte av dem hadde vært borti amatørteater, men ingen hadde spilt i radio tidligere. Johanssen arbeidet som juridisk konsulent i kringkastingen, og hadde tidligere forfattet grøssere til radioprogrammet Nattata, men En gutt som Jan var hans første lengre hørespill.

Dette hørespillet var også regidebuten til Yngvil Kiran (dengang Svarva). Hun produserte ellers hørespill for Barne- og ungdomsavdelingen. Den tekniske regien var ved Odd Johan Nilsen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Tonen var frisk og realistisk i En gutt som Jan. Handlingen var hentet rett ut av hverdagen, og hovedpersonen var 13-åringen Jan. Jan er ikke like tøff som de andre guttene i klassen; han liker ikke fotball, men vil heller lese, gå tur, eller stelle med frimerker. Han synes de andre er sjofle når de plager lærerne eller erter de svakere i klassen. Men det er lettere å holde kjeft enn å si imot, for da slipper man trøbbel. Men en dag gjør Jan et nytt bekjentskap.

Episoder[rediger | rediger kilde]

  • 1. episode: "Det er bare preik med deg"
  • 2. episode: "Husmorvikar'n"[2]

Roller[rediger | rediger kilde]

Rollenavn Skuespiller
Jan Thomas Arbo Høeg
Moren Torhild Lindal
Faren Bjørn Jenseg
Stein Anders Hatlo
Fru Hermansen Ragnhild Michelsen
Lærer Nilsen Wilfred Breistrand
Henrik Egil Opperud
Ole Jon Harald Espolin Johnson
Petter Egil Fauske
Bjørn Lars Ueland Anderssen
Bestefar Willie Hoel
Sentralborddame Gøril Havrevold

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NRK (30. mars 2001). «1970 - 1980». NRK. Besøkt 28. desember 2018. 
  2. ^ a b «Moss Dagblad». Nasjonalbiblioteket - www.nb.no. 7. februar 1975. Besøkt 27. juli 2020. «Lørdagsteatret: "En gutt som Jan" av Steffen Johansson . Instruktør: Yngvil Svarva. Teknisk regi: Odd Johan Nilsen. 2. episode: "husmorvikar'n".» 
  3. ^ a b «4 Larviks-elever i Larviksmanns hørespill i "Barnetimen" i radio». Nasjonalbiblioteket - www.nb.no. Østlands-Posten. 30. januar 1975. Besøkt 27. juli 2020.