Emil i Lønneberget (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Emil i Lønneberget
orig. Emil i Lönneberga
Generell informasjon
SjangerBarn / Familie
Utgivelsesår1971
Prod.landSvensk
Lengde1 t. 38 min.
SpråkSvensk
Aldersgrense5 (Norge)
Bak kamera
RegiOlle Hellbom
ProdusentOlle Nordemar
ManusforfatterAstrid Lindgren
MusikkGeorg Riedel
SjeffotografKalle Bergholm
Foran kamera
Hovedrolle(r)Jan Ohlsson
Prod.selskapSF-Produktion AB
Stella Film GmbH
Premiere4. desember 1971 (Sverige)
Eksterne lenker

Emil i Lønneberget (orig: Emil i Lönneberga) er en svensk barne- og familiefilm som hadde premiere på Grand i Vimmerby 4. desember 1971, i regi av Olle Hellbom og med Astrid Lindgren som forteller (Inger Teien som norsk forteller), og den første av tre langfilmer basert på Astrid Lindgrens barnebokserie Emil fra Lønneberget, hvilka senere ble klippet til TV-serien Emil i Lønneberget.

Handling[rediger | rediger kilde]

Hovedartikkel: Emil fra Lønneberget#Handling

Filmen er basert på bøkene Emil fra Lønneberget og Nye sprell av Emil fra Lønneberget, utenom kapittelet om høstmarkeden i Vimmerby, som i stedet ble filmatisert i filmen Nye streker av Emil i Lønneberget, som i øvrig er basert på deler av boken Emil fra Lønneberget gir seg ikke. Denne film utspiller seg i sommeren Emil fanger pappa Anton i en rottefelle og samme dag hiver paltrøre og røstipotetrøre i ansiktet på sin far, og heiser opp lille Ida i flaggstangen, og i vinteren Emil beder lemmene i fattighuset til Katthult på julekalas, utenom Kommandoran, som i stedet blir fanget i en ulvestue.

Filmens antagelige mest kjente motiv er snekkerbua. Det er stedet hvor Emil flykter etter at et av hans sprell eller gode gjerninger har slått totalt feil. Sangen «Du kjære lille snikkerbu», svensk originaltittel «Du käre lille snickarbo», er blitt et temasang for Emil-historien, men også for barnebøker generelt.

Snekkerbua, som ble bygget til filmproduksjonen, brant ned i 2005. Brannen var trolig påsatt[1]. En ny snekkerbu ble bygget og sto ferdig våren 2006.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]