Emil Nordby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Emil Nordby
Født21. mars 1888[1]Rediger på Wikidata
Død16. aug. 1960[1]Rediger på Wikidata (72 år)
BeskjeftigelseForretningsdrivende Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Emil Nordby (født 21. mars 1888 i Østre Toten, død 16. august 1960) var en norsk industrileder. Han grunnla i 1924 Ideal flatbrødfabrikkHamar. Fabrikken lå i Vangsvegen, på tomten der Hamar rådhus ligger nå. Flatbrødproduksjonen ble senere flyttet til Ottestad i Stange kommune. Småbrukersønnen Nordby ble en velstående mann, uten teoretisk utdanning etter folkeskolen. Emil Nordbys veg i Ottestad, ikke langt fra flatbrødfabrikken, er oppkalt etter ham.

Bakgrunn og familie[rediger | rediger kilde]

Han ble født på småbruket Nordby i nærheten av Farås, Skreien i Østre Toten. Foreldrene var Magnus og Kari Nordby.

Nordby var gift med Marie Nordby (f. 1884), også hun fra Østre Toten. De fikk barna Hulda (f. 1909), Reidar (f. 1913), Edith (f. 1915) og Erik (f. 1920). Ifølge folketellingen for 1910 bodde Nordby-familien i Grønnegata 79 på Hamar, mens de i 1920 var registrert på adressen Haralds gate 17, også på Hamar. I 1938 tegnet arkitekt Rolf Prag en villa i funksjonalistisk stil for Nordby i Sandvika i Stange, hvor han og konen flyttet.

Mekaniker[rediger | rediger kilde]

Faren, som var veivokter og småbruker, ville at sønnen skulle arbeide med landbruk. «Det hadde jeg ingen lyst til», har Emil Nordby selv fortalt i Totens bygdebok. «Jeg ville heller lage noe nytt og var tullet etter maskiner og kunne ikke tenke meg annet arbeid enn snekring og smedarbeid».

Som 16-åring fikk han begynne på et lite verksted på Toten. Først fikk han jobbe som hjulmaker, deretter som smed og til slutt som mekaniker.

Etter noen år fikk Nordby arbeid på Gjøvik, deretter var han en stund i Kristiania, før han i 1907 havnet på Nestlés melkefabrikk på Kapp som mekaniker. Ved årsskiftet 1907/08 ble han overflyttet til Hamar melkefabrikk, som også tilhørte det sveitsiske konsernet. På denne fabrikken ble Emil Nordby til i 1915, da han startet et lite verksted på Ankerløkka. Han forteller:

Penger hadde jeg ikke, bare en gammel dreiebenk og bormaskin og noe småredskap, som jeg dels hadde laget sjøl, dels kjøpt med penger jeg møysommelig hadde spart sammen. Jeg var da gift og hadde tre barn. Det ble en hard tid, og det kunne tilmed hende jeg ikke engang hadde råd til å kjøpe ved. Dessuten måtte jeg begynne med reparasjon av biler og motorsykler, et arbeid som jeg praktisk talt ikke hadde noen erfaring i, men jeg måtte jo leve. Det gikk det også. Alt går.

Flatbrødfabrikken[rediger | rediger kilde]

I årene etter 1920 gikk Nordbys virksomhet dårlig. Det var lite å gjøre, og han kunne ikke sysselsette mer enn et par mann, etter at han en periode hadde hatt 10-12 ansatte. Det store vendepunktet kom i 1923, da Emil Nordbys flatbrødmaskin var ferdig. Dette var en oppfinnelse han hadde jobbet med i lang tid, og etter at han fikk lånt penger av en venn, fikk han endelig fullført arbeidet med maskinen. Den var liten, men fungerte, og ble plassert i et lite rom på loftet over verkstedet hans.

1. mai 1924 kom den første kassen med Ideal flatbrød på markedet. Samme år ble det dannet et aksjeselskap med Emil Nordby som hovedaksjonær. Den første tiden var han selv maskinmester og regnskapsfører, i tillegg til at han spikret kasser og fraktet dem til jernbanen. Etter noen år utvidet Nordby virksomheten, med bedre maskiner og påbygg på fabrikkbygningen. Produksjonen økte, og en del av flatbrødet ble eksportert til bl.a. USA. I de norsk-amerikanske delstatene i Midtvesten slo Ideals flatbrød spesielt godt an.

Fordi den trange sentrumstomten på Hamar ikke tillot flere utvidelser av flatbrødfabrikken, kjøpte Nordby i 1946 gården Tømte i Sandvika i Stange kommune. Fabrikken sto ferdig rundt 1950.

Ideal ble et familieforetak. Emil Nordbys brødre, Markus og Petter, arbeidde begge som verksmestere. Da fabrikken i 1949 feiret sitt 25-årsjubileum, var de to sønnene Reidar og Erik med i ledelsen. Eldstesønnen Reidar Nordby var disponent/daglig leder, mens Erik Nordby var inspektør. Reidar Nordby jr., Emil Nordbys barnebarn, var familiens siste administrerende direktør på 1980-tallet.

Emil Nordby døde 16. august 1960 og ble gravlagt på Hamar kirkegård. Ideal-fabrikken var i etterkommernes eie til 1987, da den ble solgt til det svenske Wasa-konsernet. Både Ideal og Wasa tilhører fra 1999 det italienske næringsmiddelselskapet Barilla. Flatbrødproduksjonen i Stange ble i 2010 flyttet til Filipstad i Sverige. Til og med Emil Nordbys originale flatbrødmaskiner ble med til Wasa-anlegget i Värmland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]