Embankment undergrunnsstasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Undergroundsymbol Navnetavle
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
ByLondon
StedVictoria Embankment
Operatør(er)London Underground
Tjenester
Plattform(er)6
Passasjerer årlig20,210 millioner (2010)
Kollektivsone1
HistorieÅpnet 1870
Kart
Embankment undergrunnsstasjon
51°30′26″N 0°07′20″V

Embankment undergrunnsstasjon er en stasjon i Londons undergrunnsbane. Den betjener linjene Circle, District, Bakerloo og Northern. Stasjonen har to innganger, en fra Victoria Embankment som den har sitt navn fra, og en fra Villiers Street, som er en sidegate til The Strand. Den ligger under den sørlige enden av Charing Cross stasjon, og er i kollektivsone 1.

Stasjonen åpnet i 1870, og betjente da Metropolitan District Railway, som senere har blitt delt i Circle- og District-linjene. Den het opprinnelig Charing Cross. 10. mars 1906 åpnet Baker Street & Waterloo Railway, dagens Bakerloo-linje, en plattform på stasjonen, men dette selskapet brukte navnet Embankment. I 1914 åpnet så Charing Cross, Euston and Hampstead Railway, nå en del av Northern-linjen, en plattform. Bakerloo- og Northerndelen av stasjone fikk da navnet Charing Cross (Embankment) (tillegget ble brukt for å skille den fra Charing Cross (Strand)), mens District-delen fortsatt het Charing Cross uten dette tilleggsleddet. I 1915 endret man dette ved å gi hele stasjonen navnet Charing Cross, mens Charing Cross (Strand) fikk det nye navnet Strand.

I 1974 fikk stasjonen igjen nytt navn, Charing Cross Embankment. Den 12. september 1976 ble dagens navn innført, slik at denne ble Embankment mens den andre, da kalt Strand, ble slått sammen med Trafalgar Square undergrunnstasjon og fikk navnet Charing Cross undergrunnsstasjon.

I begynnelsen var Embankment endestasjon for Northern-linjen, og hadde derfor bare en plattform og en sløyfe som tillot av togene kunne komme inn i det andre sporet. I 1920-årene ble linjen utvidet sørover, og en plattform til ble konstruert. Men plattformen for sørgående tog er fortsatt ikke forbundet med de andre plattformen gjennom gangtunneler, slik at passasjerer som skal skifte til eller fra denne plattformen først må gå opp i billetthallen.

Sløyfen som ble brukt av Northern for å snu togene eksisterer fortsatt. Under andre verdenskrig trengte en flybombe ned i den, men var da heldigvis forseglet slik at sprengkraften ikke rammet deler av stasjonen som var i bruk. Blokkeringen av enkelte åpninger i stasjonsanleggt hadde blitt gjort i 1938 som del av forberedelsene på en eventuell krig, og var egentlig ment å skulle forhindre oversvømmelser i tilfelle bombeskader. Fra september 1939 ble de provisoriske betongpluggene erstattet av elektriske nøddører, som er 33 cm tykke og tåler 800 tonns trykk.

Stasjonen ble vist i filen Sliding Doors fra 2001, men filmen ble egentlig tatt opp på Waterloo & City-linjens plattformer, ettersom disse er stengt for trafikk i helger.

Forrige stasjon   London Underground   Neste stasjon
Hammersmith/ringbane
Circle-linjen Circle-linjen
Ringbane
District-linjen District-linjen
Bakerloo-linjen Bakerloo-linjen
Northern-linjen Northern-linjen
London River Services
Overgangsstasjon Embankment
Putney–Blackfriars
Endestasjon
Endestasjon
Embankment–Woolwich Arsenal

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]