Elvesandjeger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elvesandjeger
Ill. Reitter (1845-1920)[1]
Nomenklatur
Cicindela maritima
Latreille & Dejean, 1822
Populærnavn
elvesandjeger[2]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieLøpebiller
SlektCicindela
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet
Artsdatabanken (2021)[3]

Økologi
Habitat: på land, solrike steder med sand
Utbredelse: den palearktiske sone

Elvesandjeger (Cicindela maritima) er en av billene i delgruppen (underfamilien) sandjegere (Cicindelinae) i familiegruppen løpebiller. I Norge har elvesandjegeren fått status som prioritert art etter naturmangfoldloven, noe som innebærer at det er fastsatt spesielle regler som beskytter både den og habitatet den lever i.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Elvesandjeger er utbredt i Europa, Sibir og Mongolia. I Norge er den funnet på sandflater langs elvene Gaula, Gudbrandsdalslågen, Altaelva og Karasjokka. Sannsynligvis finnes det fortsatt også bestander langs Glomma.[2]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Elvesandjeger er mellom 10–13 millimeter lang. Den har en svart-brun farge med lyse korte flekker som danner noe som ligner tverrbånd på oversiden. Munnskjoldet (clypus) og kjevene er lyse.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Elvesandjeger finnes i tilknytning til åpne solrike tørre lokaliteter, og finnes i Norge på store sandflater langs noen få store elver. I Danmark og Mellom-Europa er den derimot knyttet til havstrender. Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er ofte radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Både de voksne og larvene lever som rovdyr.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Reitter. 1909. Fauna Germanica: Die Käfer des deutschen Reiches
  2. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 28. februar 2022. Besøkt 28. februar 2022. 
  3. ^ Ødegaard F, Hanssen O, Laugsand AE og Olberg S (24. november 2021). «Biller. Vurdering av elvesandjeger Cicindela maritima som EN for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 28. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]