Elisenfryd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elisenfryd
Elisenfryd i Stavern. Foto: Arnstein Rønning
Beliggenhet
AdresseLarviksveien 22, Stavern
LandNorge
StedStavern
Historiske fakta
Eier(e)Jonas Lie
Thomasine Lie
ArkitektOlav Olson
Etablert1905
Kart
Kart
Elisenfryd
59°00′05″N 10°02′07″Ø

Over døren står: JONAS LIE ANNO 1905

Elisenfryd er en hvitmalt trebygning i Stavern, Larvik kommune. Det er kjent som et kunstnerhjem ettersom forfatteren Jonas Lie (1833–1908) og kona Thomasine bodde her i sine siste år, fra 1906.

Siden 1870 hadde Lie bodd i Paris, men med økende hjemlengsel mot Norge. I 1904 var Jonas Lie i Stavern for å erverve hus. Han hadde tidligere bodd en kort periode i byen da han i 1846 forsøkte en karriere som sjøkadett, men paret hadde ellers ingen forbindelse til byen. Etter en del frem og tilbake erverver han en tomt av bankkasserer Frithjof Olsen på Larviksveien. Kjøpekontrakten ble inngått 22. august 1904.

Huset ble oppført i 1905. 22. juni 1906 flytter Thomasine og Jonas Lie inn i huset. Navnet blir Elisenfryd, etter et landsted i Trøndelag som Lies oldefar eide. Paret fikk ikke lang tid i huset: Thomasine døde i 1907 og Jonas i 1908.

Som bygning er Elisenfryd særskilt på flere vis. Den er arkitekttegnet av Olav Olson, og oppført av prefabrikkerte materialer (fra Strømmen Trævarefabrik), to ting som var uvanlig den gang. I Stavern var Elisenfryd det første som brøt med sveitserstilen som da var enerådende. Med halvvalmet mansardtak, karnapp, vinduslemmer samt kombinasjon av små og store vindusruter tilhører det nærmest jugendstilen, med visse «franskinspirerte trekk». For eksempel krevde Lie at vinduene skulle svinge innover.

Det eneste ekstravagante ved Elisenfryd er likevel kun inngangspartiet, en dobbeltdør flankert av to søyler med et lite takspring over. De maritimt inspirerte koøyene på hver side er også særskilte.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]