Elise Båtnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elise Båtnes
Født24. juni 1971[1]Rediger på Wikidata (52 år)
BeskjeftigelseMusiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserKarolineprisen (1990)
Musikalsk karriere
InstrumentFiolin

Elise Båtnes (født 24. juni 1971 i Trondheim) er en norsk fiolinist og 1. konsertmester for Oslo Filharmoniske Orkester.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Elise Båtnes (helt til venstre) som medlem av Trønderkvartetten (1982-1990). Bilde fra 1986

Båtnes begynte å spille fiolin fire år gammel ved Trondheim kommunale musikkskole med Kåre Opdal som sin første lærer.[2] Hun debuterte fire år senere som solist sammen med Trondheim Symfoniorkester. Hun fikk sin første opptreden med Oslo Filharmoniske Orkester (OFO) ti år gammel i 1981, da hun fikk være solist på en barnekonsert med Mariss Jansons som dirigent. I 1982 var hun på nytt solist med OFO, under fremførelse av Vivaldis dobbeltkonsert. Hun har etter dette vært solist med alle de største norske symfoniorkestrene, og i en lang rekke andre land.

Båtnes utgav sin første soloplate i 1986 (Fra Elise).

Hun har studert sammen med flere storheter, blant annet Dorothy DeLay (Juilliard Summer School, USA), Ruggiero Ricci (Mozarteum, Salzburg), David Takeno i London, Arve Tellefsen i Oslo og André Gertler i Tyskland.

Ved siden av symfonisk musikk har Båtnes også mye erfaring med kammermusikk, og har spilt i mange festspill og kammermusikkfestivaler i samarbeid med kjent norske pianister som Leif Ove Andsnes, Håvard Gimse, Sveinung Bjelland og Einar Henning Smebye. I 1990-årene var hun 1. fiolinist i Vertavokvartetten.

Båtnes var ansatt som 2. konsertmester i Oslo Filharmoniske Orkester fram til hun i 2001 ble ansatt som 1. konsertmester i Danmarks Radios Symfoniorkester i København. Deretter flyttet hun til Tyskland og ble 1. konsertmester i Westdeutscher Rundfunk Sinfonieorchester (WDR) i Köln i 2003. I 2006 takket hun ja til å bli konstituert konsertmester for OFO, fra 2008 fast 1. konsertmester.[3]

Sammen med Håvard Gimseklaver lanserte Båtnes i 2008 en CD med Bela Bartoks fiolinmusikk, Bartók (Simax classics).

Priser[rediger | rediger kilde]

Som medlem av Vertavo-kvartetten har Båtnes mottatt følgende priser:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ snl.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Plesner, Ragnhild (1985)«Ung fiolinist med fotballdilla». I: Aftenposten morgen, 21. desember 1985, s. 26
  3. ^ Aftenposten. 16. august 2008 Elise Båtnes