Elisabeth Förster-Nietzsche

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Elisabeth Förster-Nietzsche, ca. 1894

Therese Elisabeth Alexandra Förster-Nietzsche (født 10. juli 1846 i Röcken ved Lützen i Tyskland, død 8. november 1935 i Weimar) var søster av filosofen Friedrich Nietzsche og ansvarlig for at Nietzsche-arkivet ble opprettet i Weimar i 1894.

Förster-Nietzsche var to år yngre enn sin berømte bror. Som barn var de tett knyttet til hverandre, men dette båndet ble etter hvert svekket da hun ikke likte hans filosofi og han ikke likte hennes anti-semittisme.

22. mai 1885 giftet Elisabeth seg med Bernhard Förster, en tidligere lærer som hadde blitt en anti-semittisk agitator. Förster planla å slå seg ned i på den andre siden av Atlanterhavet i en rent arisk koloni, og han hadde funnet et sted i Paraguay som han mente ville passe. Paret overtalte 14 tyske familier til å følge med dem til kolonien, kalt Nueva Germania, og gruppen forlot Tyskland 15. februar 1887.

Kolonien møtte store problemer. Jorda måtte dyrkes på andre måter enn den tyske de kunne, det var mange sykdommer, og reisen til og fra kolonien var langsom og kronglete. Gjelden vokste etter hvert Förster over hodet, og 3. juni 1889 begikk han selvmord. Fire år senere forlot kona hans kolonien for alltid og vendte tilbake til Tyskland. Kolonien eksisterer den dag i dag.

Friedrich Nietzsches sammenbrudd fant sted i 1889 (han døde i 1900) og da søsteren kom tilbake, var han en invalid mann som tidligere hadde gitt ut bøker som ble diskutert over hele Europa. Förster-Nietzsche begynte å jobbe for at brorens navn skulle bli enda mer kjent, men forandret samtidig deler av filosofien hans, spesielt gjennom redigeringsarbeidet med og utgivelsen av Friedrichs uferdige bok «Wille zur Macht» («Viljen til makt»).

I 1930 ble Förster-Nietzsche, alt lenge en tysk nasjonalist og anti-semitt, medlem av det tyske nazistpartiet. Etter at Hitler og nazistene kom til makten i 1933, fikk Nietzsche-arkivet økonomisk støtte og oppbacking fra myndighetene, mens Förster-Nietzsche til gjengjeld lot brorens berømte navn gi prestisje til regimet. Både Hitler og mange andre viktige nazister var til stede i hennes begravelse i 1935.