Elias Brenner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elias Brenner
Elias Brenner
Født18. april 1647
Finlands flagg Storkyro prestegård i Österbotten, Finland
Død16. januar 1717 (69 år)
Sveriges flagg Stockholm, Sverige
BeskjeftigelseKunstmaler, heraldiker, arkeolog, historiker, kobberstikker, numismatiker, gravør Rediger på Wikidata
Utdannet vedUppsala universitet
EktefelleSophia Elisabet Brenner (16801717)[1]
FarIsak Brenner[1]
BarnCarl de Brenner
Susanna Elisabeth Brenner
NasjonalitetSverige[2]
Fagfeltnumismatikk, arkeologi, miniatyrmaleri

Elias Brenner (født 18. april 1647 i Storkyro prestegård i Österbotten, Finland, død 16. januar 1717 i Stockholm) var en kunstner, numismatiker, arkeolog.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Foreldrene var presten Isaacus Henrici Brennerus og Susanna Werenberg.

Den første skolegangen fikk han i Nykarleby og Björneborg. I Uppsala, der Brenner i 1663 ved seksten års alder ble innskrevet som student, vakte hans innsikt innen arkeologi og store dyktighet innen tegning oppmerksomhet.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Oppmerksomheten gjorde at han ble ansatt som tegner ved det da nylige opprettede Antikvitetskollegium. Siden foretok han flere reiser i Sverige for å avtegne fortidslevninger og minnesmerker, var en av tre som oppdaget Sparlösasteinen i 1669, tok han avskjed fra tegnetjenesten i 1672 og viet seg for sin kunst som miniatyrmaler. I så måte var han så talentfull, at han ble utnevnt til miniatyrmaler ved hoffet. Samtidig sysselsatte han seg med heraldikk og myntkunnskap.

Köpmanporten i Stockholm 1685, av Elias Brenner

Av de våpenskjold som pryder salene i ridderhusene, er omkring 500 fra Brenners hand. Etter flere år med studier og forskning hadde han omsider kommet dit, at han i 1691 kunne utgi sitt store numismatiske verk: Thesaurus Nummorum Sueco-Gothicorum, som ble mottatt med det bifall, også i utlandet, slik at det ble ansett som en passende kongelige presang til fremmende monarker.

Brenner ble i 1693 utnevnt til rådgiver i Antikvitetskollegium, Brenner skulle sammen med N. Keder utarbeide forslag til minnemynter over Karl XII:s heltebedrifter og at sammen med Elias Palmskiöld besørge graveringen av plansjene til Erik Dahlberghs kjente Suecia antiqua et hodierna. – i 1712 ble han adlet.

Gift 1: 1676 med Ehrengerd Stamm; 2: 1680 med Sophia Elisabet Weber.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Svenskt biografiskt lexikon, «Elias Brenner», Svensk biografisk leksikon-ID 16940[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ det svenske Nasjonalmuséets kunstnerliste, kulturnav.org, utgitt 12. februar 2016, besøkt 26. februar 2016[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]