Elektronisk dokument

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et elektronisk dokument er alle slags elektroniske mediinnhold (annet enn dataprogrammer eller system filer) som er ment å bli brukt av maskiner.

Opprinnelig ble elektroniske data ansett som noe internt - det endelige produktet var alltid på papir. Utviklingen av datanettverk har imidlertid gjort det slik at i de fleste tilfeller er det mye mer praktisk å distribuere elektroniske dokumenter enn trykte. Forbedringene i elektroniske skjermteknologier betyr at i de fleste tilfeller er det mulig å vise dokumenter på skjermen istedenfor å skrive dem ut. På denne måten kan man spare papir og lagringsplass til papirdokumenter.

Imidlertid har bruken av elektroniske dokumenter for endelig presentasjon istedenfor papir skapt problemet med flere uforenlige filformater. Selv ren tekst datafil er ikke fri for dette problemet - for eksempel under MS-DOS, kan de fleste programmer ikke fungere som de skal med UNIX- tekstfiler (se linjeskift), og for ikke-engelsktalende har de ulike kodesettene alltid vært en kilde til problemer.

Enda mer problemer er forbundet med komplekse filformater av ulike tekstbehandlere, regneark og grafikk-programvare. For å avhjelpe problemet har mange programvareselskaper distribuert gratis file viewere for sine proprietære filformater (ett eksempel er Adobes Acrobat Reader). Den andre løsningen er utvikling av standardiserte ikke-proprietære filformater (for eksempel HTML, Opendocument) og elektroniske dokumenter for spesialiserte bruksområder som har spesialiserte formater - den spesialiserte elektronisk artikkel i fysikk bruker TeX eller Postscript.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]