Elkem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Elektrokemisk»)
Elkem
Elkem Bjølvefossen i Ålvik i Kvam
Offisielt navnElkem ASA
Org.formAllmennaksjeselskap
Org.nummer911382008
BransjeMetallindustri
Etablert2. januar 1904[1]
MorselskapChina National BlueStar
HovedkontorOslo
LandNorge
Produkt(er)silisium
Grunnlegger(e)Sam Eyde
Antall ansatte 7 000[2] (2021)
Salgsinntekter1 189 000 000 NOK (2019)[3]
Omsetning22 668 000 000 NOK (2019)[3]
Nettstedelkem.com (en)
Kart
Elkem
59°55′16″N 10°40′26″Ø

Elkem ASA er en produsent av silisiumrelaterte materialer.

 Selskapet har 30 verk og produksjonsfasiliteter verden over, og mer enn 7 000 ansatte (2021). Elkem har også to kvartsminer i Norge og fire kvartsminer i Spania (joint venture). Hovedkontoret ligger på Skøyen i Oslo.[4]

Selskapet var eid av Orkla ASA frem til januar 2011, da selskapet ble solgt til kinesiske China National BlueStar. Elkem ble børsnotert i 2018.[5]

Per 31.12.2021 er det China National BlueStar-kontrollerte selskapet Bluestar Elkem Int.Co.LTD S.A Elkems største aksjonær, med 52,91 prosent av aksjene, foran Folketrygdfondet (4,59 prosent) og Alfred Berg Kapitalforvaltning (3,51 prosent). Helge Aasen har vært konsernsjef siden 2021.

Historie[rediger | rediger kilde]

Elkem ble stiftet av Sam Eyde, Marcus Wallenberg, Knut Wallenberg og Knut Tillberg, i 1904, som Det Norske Aktieselskap for Elektrokemisk Industri (Elektrokemisk). Det forkortede navnet Elkem ble innført i 1969.[6]

Elkem Silicones

Innen 1919 hadde Elkem og dets nettverk vokst til å inkludere 51 selskaper, blant annet Norsk Hydro og Xstrata som Eyde også var med på å starte.

Elkems globale gjennombrudd kom i 1916 da selskapet utviklet Söderbergelektroden, som de tok patent på året etter.

I 1972 fusjonerte Elkem med Christiania Spigerverk, og konsernet bar i en periode navnet Elkem-Spigerverket. De fortsatte utvidelsen med å kjøpe syv ferrosilisiumverk i Norge, USA og Canada.

I januar 2005 overtok Orkla aksjemajoriteten i Elkem, etter mange års drakamp med den amerikanske aluminiumprodusenten Alcoa. Selskapet ble tatt av børs våren 2005, og deretter innlemmet i divisjonen «Speciality materials» i Orkla. Da hadde Elkem og Alcoa i nesten 50 år vært partnere og hatt en eierandel på 50% hver i verkene. Etter Orklas overtakelse av Elkem hadde Alcoa fremdeles en eierandel på 50% i Elkem Aluminium. Alcoa overtok i april 2009 Elkems post i Elkem Aluminium, etter en byttehandel mot Alcoas eierandeler i det svenske aluminiumselskapet Sapa. Etter overtakelsen skiftet Elkem Aluminium navn til Alcoa Norway.[7][8]

Elkem startet arbeidet med solcellesilisum under Elkem Solar i Kristiansand. Elkem Solar ble i 2015 skilt ut av Elkem AS.

I 2011 ble Elkem kjøpt av China National Bluestar[9].

Elkem Silicones France - Roussillon Plant

Elkem ble oppført på Oslo Børs i mars 2018.

Virksomheter[rediger | rediger kilde]

Elkem er fra 1. juli 2020 delt inn i tre forretningsområder. Elkems prosess og produksjon er energiintensiv og verkene i Elkem bruker i hovedsak vannkraft som energikilde. De viktigste råvarene er kvarts og forskjellige typer karbonmateriale.

Elkem Silicones[rediger | rediger kilde]

Elkem Silicones ble en del av Elkem i juni 2015 og leverer silikonløsninger til blant annet farmasi- og førstehjelpsutstyr, bygg- og anleggsbransjen, bil- og romfartsindustrien. Elkem Silicones har 13 verk: Xinghuo Silicones (Kina), Roussillon (Frankrike), Saint-Fons (Frankrike), Caronno (Italia), Lübeck (Tyskland), Santa Perpetua (Spania), Joinville (Brasil), York (USA), Janghang (Sør-Korea), Chakan (India), Guangdong og Shanghai (Kina).

Elkem Thamshavn.

Elkem Silicon Products[rediger | rediger kilde]

Elkem Silicon Products er produsent og leverandør av silisium, ferrosilisium, microsilica og spesialmaterialer. Elkem Silicon Products leverer produkter til industrikunder innenfor kjemikalier, solceller, elektronikk, aluminium, bygg og anlegg, ildfaste materialer og oljebransjen. Divisjonen har fem verk i Norge, Bremanger, Bjølvefossen, Rana, Salten og Thamshavn, Chicoutimi i Quebec, Canada, Grundartangi på Island, Nagpur i India, Limpio i Paraguay og Elkem Fundry og Yongdeng i Kina, Yongdeng.

Elkem Carbon på Fiskå i Kristiansand.

Elkem Carbon Solutions[rediger | rediger kilde]

Elkems karbondivisjon er leverandør av karbonelektrodematerialer, fôringsmaterialer og karbonprodukter til metallurgiske prosesser som inngår i produksjonen av ferrolegeringer, grunnmetaller og primæraluminium. Elkem Carbon har seks verk: Carbon Fiskaa i Kristiansand, Carboindustrial i Vitoria, Brasil, Carboderivados i Vitoria, Brasil, Shizuishan Carbon i Kina, Ferroveld i Sør-Afrika og Sarawak i Malaysia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]